13.9 C
Tuzla
03.03.2024.

Kako dobiti potvrdu o prebolovanom korona virusu?

Potvrdu o prebolovanom Covidu 19, Dom zdravlja Tuzla izdaje od početka pandemije, ali se odnedavno ona izdaje na specifičnom obrascu koji ispunjava sve uslove dokumenta koji je validan u našoj zemlji i svijetu. Zahtjev za izdavanje ovog dokumenta podnose najviše osobe koje žele putovati van Bosne i Hercegovine.

”U zadnje vrijeme su pojačani zahtjevi, sezona je godišnjih odmora, putovanja, posjeta. Ponekad imamo problem, jer kao i svaki zvanični dokument mora ispuniti te kriterije da bi bio realizovan”, kaže dr. Snežana Hrustić, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Tuzla.

Kriteriji za izdavanje ove potvrde su da je osoba prebolovala Covid 19 a da je to potvrđeno PCR testom, te da ima Rješenje o izolaciji koje je izdala nadležna inspekcijska služba. Serološki i antigenski testovi za ovu svrhu se ne priznaju, potvrđuje nam doktorica Hrustić.

”Ponekad zna problem da nastane, pacijenti nisu uradili priznati test, jedino je PCR test ono što priznajemo da bismo dokazali da je neko imao ili preležao Covid, donose nam razne serološke testove iz privatnih ambulanti, koji nisu, po svjetskim standardima za verifikaciju bolesti akutnog ili preležanog stanja od virusa Covid 19”, navodi ona.

PCR može biti urađen i u privatnim ustanovama. Ukoliko rezultat bude pozitivan, osoba to prijavljuje Higijensko-epidemiološkoj službi koja potom kontaktira nadležnu inspekcijsku službu, te inspektori izdaju Rješenje o izolaciji. Samo u ovom slučaju, moguće je izdati potvrdu, podcrtava doktorica.

”Ovim putem obavještavamo naše građane koji nisu upoznati, ukoliko nemaju tražene dokumente, da ne mogu na ovaj način dobiti od svog ordinirajućeg ljekara traženu potvrdu”, rekla je Hrustić.

Najlakši način za podnošenje zahtjeva za izdavanje potvrde je da se pacijenti obrate svom doktoru, a on će ih dalje uputiti na kadrovsku službu koja izdaje dokument. Potvrda se plaća, a s njom bi građani mogli putovati u zemlje koje priznaju ovakav dokument o prebolovanom virusu, bez da imaju negativan PCR test u vrijeme putovanja. Uglavnom zemlje, pri prelasku granice priznaju ovakav dokument šest mjeseci od potvrde korona virusa.

Vezane vijesti

TUZLA