15 C
Tuzla
24.02.2024.

Kako oživiti turizam nakon pandemije?

Turizam je jedna od grana privrede koja je pretrpila najveće štete uzrokovane pandemijom korona virusa. Članovi Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla pokušavaju zajedničkim snagama oživiti turizam na području kantona, budući da značajniju pomoć od vlasti u proteklom period nisu dobili.

Covid je nanio značajnu štetu turizmu i ugostiteljstvu, prouzrokovao gubljenje radnih mjesta, umanjio prihode, sad je turizam u jednoj teškoj situaciji, mnoge firme su se zatvorile, nisu imale značajnu podršku od strane kantona i Vlade Federacije. Udruženje radi na tome da se organizuje i da podršku turizmu putem sajmova, očekujemo da povratimo koliko toliko, mada je u velikoj mjeri sve narušeno i izgubljeno, ističe Kasim Selimović iz Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla.

Zlatko Alidžanović, direktor Tuzlanskog sajma dodaje: Sajamski sektor i kompletna sajamska industrija je na koljenima. Velike sajamske izložbe, sajamski centri su odgođeni i to nije tako samo kod nas…. u zavisnosti od epidemiološke situacije znam da ono što će se zadnje pustiti je sajmovanje.

Vezane vijesti

TUZLA