25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Kako se manifestuje i kako liječi post covid sindrom?

Prošlo je više od godinu dana od izbijanja epidemije COVID-19, a na veliki broj odgovara na pitanje o tome kakve posljedice ostavlja na organizam nakon prebolijevanja bolesti još uvijek nema odgovora. Ono što je izvjesno jeste da korona infekcija nije samo bolest pluća, nego može uzrokovati oboljenja drugih organa. Post covid sindrom kako se popularno naziva je skup psihičkih i ogranskih tegoba koje se javaljaju nakon  preležnog covida 19. Kada je riječ o psihološkom nivou post covid sindroma, on je ustvari uzrokovan svakodnevnim stresom u kojem se nalazimo, a manifestuje se raznim tegobama.

“Imamo aksiozniost kao pojavu i to je lebdeći strtah, može ići u paničnu ataku,  može biti depresija postao sam bezvoljan, mogu se pojaviti ozbiljne psihotične situacije, oni koji su u intenzivnim njegama dok imauju koronu mogu biti deliratni, izbezumljeni. To je sindrom hroničnog umora, hronične neredukcije energije, zamora, moždana magla, nekako mi  je nejasno uz glavu, kao da zaboravljam” navodi prof.dr.med.sci. Osman Sinanović, specijalista neuro-psihijatrije.

Intenzitet psihiloškog nivoa post covid sindroma se može umanjtiti ukoliko znamo šta je uzrok, pa se u većini slučajeva preporučuju da se vratimo starim navikama.

 

“Čitati, vježbati, sa onim ljudima  sa kojima se osjećamo sigurnim sve to prakticirati. Pravimo planove kada ovo prođe, prije planove pravimo strukturu dana, ako sam ranije odlazio na spavanje u 23 i ustajao u 07 nemojmo to prekidati zbog pandemije”, ističe dr.Sinanović.

Ono što naučnike najviše brine jeste to što se ne zna koliko zapravo manifestacija Post covid sindroma može potrajati, ali prema riječima doktora Sinanovića očekuju se dugoročnije posljedice covida 19. i post covid sindroma.

“Bit će i moždanih udara više ja sam siguran, moramo se boriti protiv faktora rizika, sad se slabo borimo protiv faktora rizika”, poručuje dr. Sinanović.

Post covid sindrom mogu trajati i mjesecima nakon završene akutne faze, a kako bi bili sigurni u svoje zdravlje potrebno je da odlazite na redovne kontrole koje podrazumijevaju EKG, istraživanje krvi, snimak pluća i ultrazvuk srca.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA