26.7 C
Tuzla
21.05.2024.

Kako upravljati COVID-19 slučajevima

  1. Asimptomatske i osobe sa lakšim simptomima, koje imaju pozitivan PCR nalazom, kao i osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije ili zdravstvenog nadzora (prvi kontakti), ostaju u kućnoj izolaciji uz aktivni nadzor putem telefona od strane izabranog ljekara porodične medicine tokom radnog vremena.
  2. Nakon radnog vremena pacijenti se u slučaju pogoršanja subjektivnih simptoma telefonski javljaju Službi hitne medicinske pomoći.
  3. U te svrhe potrebno je akcentirati važnost ostvarivanja svakodnevnog telefonskog kontakta sa pacijentima u timovima porodične medicine, te evidencije istih u karton pacijenta. Praćenje simptoma: povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj, bolovi u grudnom košu, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, mučnina, proliv, povraćanje, gubitak čula mirisa i okusa, i sl. kroz aktivan nadzor moraju se svakodnevno evidentirati.
  4. Sedmi i dvanaesti dan samoizolacije obavezno je uraditi fizikalni pregled pacijenta u kućnim uslovima od strane od strane mobilnog tima ili tima porodične medicine.
  5. U slučaju prijave pogoršanja simptoma od strane pacijenta u samoizolaciji OBAVEZNO JE obaviti fizikalni pregled pacijenta u kućnim uslovima i utvrditi dalje korake.
  6. Srednje teški i teški pacijenti se, uz prethodnu laboratorijsku i rentgenološku obradu upućuju na COVID odjeljenje Infektivne klinike UKC- a, a nakon popunjenosti iste u procentu od 70% u Kliniku za plućne bolesti UKC- a.
  7. Djeca pozitivna na COVID-19 sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom se smještaju na Kliniku za dječije bolesti UKC- a Tuzla. Nakon popunjavanja kapaciteta Klinike za dječije bolesti UKC- a Tuzla koristiti će se kapaciteti Dječijeg hospisa.
  8. Izvještaje o poduzetim aktivnostima dostaviti na sedmičnom nivou u elektronskoj formi Ministarstvu zdravstva TK na e-mail: [email protected]. Podaci treba da sadrže ime i prezime ljekara, ime i prezime pacijenta i poduzete aktivnosti od strane ljekara.

Vezane vijesti

TUZLA