18 C
Tuzla
13.06.2024.

Kampanja ”Hodaj oprezno, vozi sigurno”: Podjela promo materijala za građane

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona organizovala je danas podjelu promo materijala u okviru kampanje ”Hodaj oprezno, vozi sigurno”. Službenici su sa građanima na ulici razgovarali o pravilima ponašanja u saobraćaju. Aktivnost je provedena na području cijelog kantona.

Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK podjelom promo materijala na ulicama gradova, dali su svoj doprinos realizaciji kampanje ”Hodaj oprezno, vozi sigurno”. Ovaj materijal sadrži savjete za vozače i pješake, odnosno propise koji se tiču kretanja pješaka i obaveze vozača prema pješacima.

”Cilj kampanje je da se poveća stepen sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, s akcentom na pješake kao najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju”, navela je Nermina Pavljašević, službenica Policijske stanice Zapad PU Tuzla.

Pješačkim prijelazima se približavajte smanjenom brzinom kretanja i povećanim oprezom, pažljivo pratite krajnu crtu, ivicu kolovoza ili bankinu, poštujte znakove ograničenja brzine, smanjite brzinu i vožnju prilagodite uslovima vidljivosti, samo su neki od savjeta za vozače koji su sadržani u promo materijalu. Pješacima je savjet da se kreću trotoarom, da kolovoz prelaze na obilježenom pješačkom prijelazu, da poštuju svjetlosne saobraćajne znakove, da prilikom prelaska ne koriste mobilne telefone niti slušalice i slično. Aktivnost podjele promo materijala organizovana je na području cijelog kantona.

”Većina građana nije edukovana, ne znaju osnovne pojmove odnosno pravila koja su sadržana u Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja, a odnose se na prelazak kolovoza, postupanje kada je u saobraćaju upaljeno crveno svjetlo”, ističe Pavljašević.

Ova kampanja traje nekoliko mjeseci i podrazumijeva pored podjele promo materijala i edukaciju učenika u osnovnim i srednjim školama. Treba reći da je u saobraćajnim nesrećama na području Tuzlanskog kantona u 2021. godini smrtno stradalo sedam pješaka, 30 pješaka je zadobilo teške, a 134 lakše tjelesne povrede.

Vezane vijesti

TUZLA