25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Kluge: Jedini način za izlazak iz pandemije je solidarnost

Direktor Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge izrazio je danas saučešće članovima porodica svih onih koji su u Bosni i Hercegovini izgubili najmilije tokom pandemije kao i divljenje svim zdravstvenim radnicima i drugima koji su bili na prvoj liniji odbrane tokom pandemije.

Nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kojem su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kazao je da je važno raditi s predstavnicama bh. vlasti kako bi se zdravlje stavilo u prioritet.

Zahvalio je za predanost i posvećenost učesnika sastanka kada je u pitanju Mapa puta vezana za zdravlje na zapadnom Balkanu za period 2021. do 2025. godina jer je u pitanju strategijska vizija u oblasti zdravlja koja se fokusira na prioritete onoga što zdravstveni sistem predstavlja.

Govoreći o radu Ministarstva civilnih poslova BiH, pohvalio je njihov rad kada je u pitanju organizacije COVAX sistema te je pohvalio entitetske ministre zdravstva za pripremljenost zemlje kada je u pitanju organizacija vakcinacije u BiH.

– I dalje ćemo zagovarati što jaču distribuciju vakcina i nastavit ću tokom razgovora s predsjednicima država da naglašavam koliko je važno dijeliti vakcine sa svim državama jer je jedini način za izlazak iz pandemije solidarnost – podvukao je.

Priznao je da je globalno bilo vidljivo da je početak vakcinacije bio spor, ali je kazao da se treba razumjeti da ovo nije bila rutinska imunizacija nego imunizacija protiv pandemije.

Napomenuo je da je obično potrebno pet do 10 godina da se razvija vakcina te je historijska činjenica jer je unutar jedne godine razvijeno pet sigurnih i učinkovitih vakcina.

– Vlasti u BiH su se potrudile da urade sve što je u njihovoj moći da vakcine dođu što prije. No, postoji globalna nestašica vakcina i WHO zaista radi na tome kada su u pitanju javno-privatna partnerstva da se proizvodnja vakcina ojača da se poveća broj vakcina i omogući transfer tehnologije – dodao je Kluge.

Kaže da je oprezno optimističan te da vidi svjetlo na kraju tunela, a kada je BiH u pitanju već šestu uzastopnu semdicu broj slučajeva se smanjuje, ali još uvijek nije kraj i potrebno je pridržavati se mjera.

– Ovo što se dešava u Indiji može se desiti bilo gdje. Kada postoje velika okupljanja, mjere se naglo popuste i novi sojevi prodiru te problem nastaje brzo. Zato bih zahvalio građanima u BiH na njihovom strpljenju. WHO će nastaviti biti na vašoj strani – zaključio je direktor Regionalne kancelarije za Evropu WHO-a Hans Kluge.

Današnjem sastanku prisustvovala je i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić te pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA