10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Ko je najveći svjetski proizvođač oružja?

Sto najvećih proizvođača oružja i ponuđača vojnih usluga su prošle godine još jednom povećali profit. Njihov ukupni promet lani je iznosio 420 milijardi dolara – 4,6 posto više nego 2017. godine. Svjetska proizvodnja oružja je povećana za 47 procenata u odnosu na 2002. godinu.

To su nalazi Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Štokholmu (SIPRI) o obrtu sto najvećih proizvođača oružja. Suma je izvjesno još i veća jer kineski proizvođači nisu ušli u konačni skor – SIPRI o njima nije imao provjerljive podatke.

Amerikanci ubjedljivo prvi

Rast prodaje bilježi prije svega pet najvećih američkih preduzeća. Na listi 100 najvećih našle su se 43 američke firme koje su ukupno imale prihode od 246 milijardi dolara, što je 59 posto ukupne prodaje 100 najvećih svjetskih kompanija.

Evropska preduzeća su takođe zabilježila blagi rast prodaje od 0,7 posto, prodavši naoružanja i vojnih usluga za 102 milijarde dolara. Promet ruskih preduzeća se smanjio za 0,4 posto. Ukupno je u protekloj godini iznosio 36,3 milijarde dolara.

Prvi put od 2002. godine grupu pet najvećih proizvođača oružja čine isključivo američka preduzeća koja bilježe čak 35 posto prometa među sto najvećih proizvođača oružja na svijetu.

Prvi na svijetu je Lockheed Martin sa prihodima od 47 milijardi dolara, koji sam čini 11 posto ukupne prodaje sto najjačih firmi, a prošla godina je za taj koncern bila uspješna najviše zbog prodaje aviona F-35 američkoj i drugim vojskama. Nakon njega slijede još četiri američke kompanije: Boeing, Northrop Grumman, Raytheon i General Dynamics.

Među sto najvećih je 27 sa evropskog kontinenta. Prednjači Veika Britanija čiji su veliki koncerni prodali oružja i usluga za 35,1 milijardu dolara. Slijede francuski sa 23,2 milijarde te njemački sa 8,4 milijarde.

Rusija sustiže

Ruska preduzeća su ostvarila promet od 36,2 milijarde dolara i time udio od 8,6 posto u obrtu sto najvećih svjetskih firmi. Od 2009. godine se udio ruskih preduzeća u proizvodnji oružja kontinuirano povećavao, piše SIPRI.

– Razlog je prije svega povećanje ruskih investicija u proizvodnju oružja povezano sa primjenom velikog plana vojne modernizacije za vremenski period između 2011. i 2020. godine – navodi SIPRI. U manjoj mjeri je, dodaje se, za rast zaslužan i izvoz ruskog naoružanja.

Na listi sto najvećih proizvođača oružja ima firmi iz osam drugih zemalja: Izrael, Indija, Južna Koreja, Turska, Australija, Kanada i Singapur. Tamošnji koncerni ukupno ostvaruju promet od 36,2 milijarde dolara, piše Biznis info.

Vezane vijesti

TUZLA