6 C
Tuzla
25.09.2022.

KO SDP BIH Tuzla: Ombdusmeni BiH potvrdili da je Vlada TK donijela diskriminirajući Pravilnik o zapošljavanju u osvnovnim i srednjim školama

KO SDP BIH Tuzla oglasio se saopćenjem za javnost u vezi Pravilnika o zapošljavanju u osnovnim i srednjim školama. Saopćenje prenosimo u cjelosti:

SDP je ranije upozorio javnost da su Vlada TK i Ministarstvo obrazovanja i nauke donijeli diskriminirajuće izmjene Pravilnika o prijemu nastavnika u osnovnim i srednjim školama, čime su nanijeli štetu velikom broju prosvjetnih radnika, koji su dovedeni u neravnopravan položaj.

Potvrda ovakvih tvrdnji stigla je i od Ombdusmena Bosne i Hercegovine koji su na adresu Vlade TK i Ministarstva obrazovanja i nauke uputili preporuke u kojima traže da, u roku od petnaest dana od prijema preporuke, pristupe izmenama spornog Pravilnika o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, imajući u vidu odredbe pozitivnih zakonskih propisa koji propisuju zabranu svakog vida diskriminacije.

U preporukama Ombdusmena Bosne i Hercegovine je od Kantonlne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, Inspektorata za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, zatraženo da poduzme neophodne radnje i mjere iz okvira svoje nadležnosti kako bi se osigurala zakonitost u provođenju predmetne konkursne procedure za prijem u radni odnos nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona.

Ovo je samo još jedan dokaz da je Vlada Tuzlanskog kantona, predvođena SDA, spremna na kršenje zakonskih procedura kako bi određenom broju stranačkih aktivista pogodovala prilikom zapošljavanja u ustanove obrazovanja.

Da aktuelni saziv Vlade TK i ministar obrazovanja Ahmed Omerović (SDA) nemaju senzibiliteta čak ni prema najranjivijim kategorijama stanovništva najbolji dokaz je spremnost Vlade TK da se ugasi Centar za razvoj inkluzivnih praksi Banovići, koji pohađa pedeset i osmero djece, dok se za devetnaest roditelja pruža i psihosocijalna podrška.

Naime, i pored vapaja roditelja djece iz Banovića, Živinica i Kladnja, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona odlučilo je broj uposlenika smanjiti sa devet na  tri, iako znaju da s takvim brojem uposlenih ovaj veoma važan centar ne može funkcionisati.

Imajući u vidu navedene činjenice, preporuke Ombdusmena Bosne i Hercegovine, proteste diskriminirane djece porodica šehida, RVI, demobilisanih boraca, prosvjetnih radnika koji su više od 15 godina na Birou, ali i vapaje roditelja djece s teškoćama u razvoju, s pravom se pitamo čije interese zastupaju Vlada TK i ministar Omerović (SDA), građana Tuzlanskog kantona ili interesne grupe okupljene oko SDA?

SDP će ostati ustrajan u borbi za dokazivanje kršenja zakonskih propisa od strane Vlade TK i zatražiti sakcionisanje odgovornih za sve nepravilnosti koje su štetne i diskriminrajuće za građane Tuzlanskog kantona i BiH.

POSLJEDNJE DODANO