8 C
Tuzla
25.02.2024.

KO SDP: Od premijera tražimo da ispoštuje mišljenje Ustavnog suda

Klub poslanika SDPBiH u Skupštini Tuzlanskog kantona će za narednu sjednicu Skupštine ponovo uputiti inicijativu kojom od premijera Denijala Tulumovića traži konačno postupanje u skladu sa mišljenjem Ustavnog suda FBiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda, u trenutno neustavnoj Vladi Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, inicijativa Kluba poslanika SDP-a na prošloj sjednici Skupštine, kojom se tražila provedba Odluke Ustavnog suda, nije dobila podršku skupštinske većine.

Skoro pa očekivan je negativan stav SDA, obzirom da je upravo njihov kadar sa pozicije premijera svjesno predložio trenutni sastav Vlade TK, u kome nema predstavnika hrvatskog naroda.

Ali sada već kao praksa postaje i licemjerna, populistička i krajnje perfidna politika poslanika novoformirnog SD-a i Demokratske fronte koji multietničke principe provode samo pompeznim naslovima u medijima, a kontinuirano na sjednicama Skupštine Tuzlanskog kantona odbijaju provođenje Odluka Ustavnog suda FBiH.

Njihov podanički odnos prema matici postao je krajnje dominantan i očit, da su postali prepoznatljiv politički privjesak SDA.

Klub poslanika SDPBiH u Skupštini TK će takođe pokrenuti inicijativu kojom će od premijera Denijala Tulumović, kao mandatara Vlade, tražiti pokretanje procedure za smjenu ministra Sulejmana Brkića.

Naime, Općinski sud u Tuzli je potvrdio optužnicu Tužilaštva TK protiv ministra Brkića za produženo krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi u sticaju sa krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

S tim u vezi, i sam premijer Tulumović je u izjavi za medije istakao, da ukoliko bi dobio optužnicu, na osnovu svojih moralnih načela, podnio bi ostavku na funkciju.

Ovakav stav premijera Tulumovića je svakako adekvatan, ali ujedno ga podsjećamo da je upravo Premijer taj koji je predložio sastav Vlade, pa i ministra Brkića, i da je Premijer taj koji može pokrenuti proceduru za smjenu ministra.

Pozivamo premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumović da poštuje Ustav  FBiH, a da svoja moralna načela, u skladu sa nadležnostima i zakonskim procedurama, primjeni u praksi.

Vezane vijesti

TUZLA