5 C
Tuzla
30.11.2023.

Koalicija “Pod lupom”: Više od 400 nestranačkih posmatrača na prijevremenim izborima

S obzirom na to da će se u nedjelju 05.02.2023. održati prijevremeni izbori za gradonačelnika Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika i načelnika Vogošće i Bratunca, na konferenciji je najavljeno da će Koalicija „Pod lupom“ posmatrati izborni dan u svim navedenim općinama i gradovima osim Zvornika, sa 400 građanskih, nestranačkih posmatrača koji će biti raspoređeni na sva biračka mjesta. Prijevremeni izbori u Zvorniku se neće posmatrati zbog činjenice da postoji samo jedan kandidat na izborima i zbog toga što će Koalicija „Pod lupom“ zahtijevati smjenu trenutnih članova lokalne izborne komisije.

Koalicija „Pod lupom“ će za prijevremene izbore pratiti otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate za izbor gradonačelnika i načelnika, rad izbornih komisija i u slučaju potrebe rad Glavnog centra za brojanje. Posmatrači/ice Koalicije „Pod lupom“ će pratiti sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti koje će pokušati biti otklonjene da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Građani/ke se pozivaju da prijave sve uočene nepravilnosti Koaliciji „Pod lupom“ putem besplatnog broja 080 05 05 05, obrasca ‘Prijavi izbornu nepravilnost’ na našoj web stranici www.podlupom.org ili putem društvenih mreža Koalicije „Pod lupom“ te da iskoriste svoje građansko pravo i da izađu na izbore jer je to najbolji način da spriječe izborne prevare.

Vezane vijesti

TUZLA