14 C
Tuzla
28.05.2024.

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” pozdravlja rješenja kroz izmjene i dopune Izbornog zakona BiH,

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” pozdravlja rješenja kroz izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koja su usmjerena ka unapređenju izbornog procesa i zaštiti izborne volje građana i građanki.

Navedenim izmjenama Izbornog zakona BiH konačno su se stvorile pretpostavke za uvođenje novih tehnologija u izborni proces za što se Koalicija “Pod lupom” zalagala dugi niz godina.

Izmjene uključuju zakonske pretpostavke za uvođenje elektronske identifikacije birača, skenera za glasačke listiće i elektronske obrade i prenosa rezultata glasanja s nivoa biračkog mjesta.

Također, izmjene podrazumijevaju i reformu biračkih odbora u vidu uvođenja nestranačkih predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora i ograničavanja članstva u biračkim odborima samo na parlamentarne političke subjekte.

“Na ovaj način se direktno implementira 4 od 5 prioritetnih preporuka Koalicije “Pod lupom” za bolje izbore u BiH.”, poručili su iz Koalicije.

Osim navedenog, izmjenama i dopunama se uvodi niz drugih unapređenja u skladu sa preporukama OSCE/ODIHR-a, Venecijanske komisije, GRECO-a i nestranačkih posmatrača izbora, kao sto su: javna objava imena članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu; zabrana vođenja preuranjene kampanje; proširenje zabrane zloupotrebe javnih resursa; javnost i pravo uvida u birački spisak svim građanima-biračima; omogućavanje prigovora na izborni proces svim građanima-biračma; dodatni mehanizmi osiguranja za glasanje putem pošte; automatsko ponovno brojanje glasova u slučaju značajnijih odstupanja na biračkom mjestu; nespojivost funkcija kroz mandat u mirovanju; bolja edukacija izborne administracije; ravnomjerna zastupljenost spolova u sastavu CIK-a; dodatno osiguranje izbornog materijala; veća pristupačnost biračkih mjesta osobama sa invaliditetom; javnost registra prigovora i žalbi na izborni proces; obaveza otvaranja posebnog računa za finansiranje kampanje; proširenje definicije govora mržnje i pravila za medije; kao i povećanje sankcija za političke subjekte i pojedince za koje su utvrdi da su kršili izborna pravila ili procedure.

“Svakako da bi bilo najbolje da u demokratskom društvu predstavnici i predstavnice, koji su izabrani i plaćeni od strane građana, donose odluke u interesu građana, ali to se nažalost u slučaju izbora u BiH nije desilo. Stoga je i ova odluka prvenstveno rezultat nerada političara u prethodnim godinama.”, poručili su iz Koalicije.

Navedene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH sprečavaju dokazane izborne krađe i prevare, osiguravaju da je svaki glas prebrojan, onemogućavaju dopisivanje ili poništavanje glasova, te doprinose cjelokupnom integritetu izbornog procesa u BiH u cilju zaštite stvarne izborne volje građana.

“Zahvaljujemo se svakom od 150.000 građana i građanki BiH koji su potpisali peticiju za uvođenje novih tehnologija na izborima ili direktno bili uključeni u druge aktivnosti Koalicije “Pod lupom” u prethodnih 10 godina rada. A sada – svi na izbore!”, pozvali su iz Koalicije “Pod lupom”.

Vezane vijesti

TUZLA