5 C
Tuzla
27.02.2024.

Koja zanimanja su najtraženija u BiH, a koje struke ima najviše na birou?

Posljednjih pet godina stanje po pitanju deficitarnih i suficitarnih zanimanja ostalo je isto. Kako navode u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, kada je riječ o visoko obrazovanim osobama najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor i to IT inženjeri, softver inženjeri, zatim inženjeri elektrotehnike, diplomirani farmaceuti, te doktori medicine-specijalisti. Po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, te inženjeri mašinstva, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

”Ono što nije potrebno, što su suficitarna zanimanja sa VSS to su još uvijek kriminalisti, politolozi, žurnalisti, socijalni radnici, sociolozi, te profesori, posebno razredne nastave i bosanskog i engleskog jezika”, kaže Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Što se tiče srednje stručne spreme, najviše su traženi prodavači i ugostitelji posebno konobari, te operateri za unos podataka i radnici u call centrima.

”Međutim ono čega imamo viška na evidenciji nezaposlenih sa SSS su ekonomski tehničari, mašinski tehničari, maturanti gimnazije, maturanti gimnazije, medicinske sestre/tehničari, poljoprivredni tehničari i saobraćajni tehničari”, navodi Pupić.

Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari i fasaderi. S druge strane najviše nezaposlenih ima među prodavačima, automehaničarima, vozačima, bravarima, frizerima i kuharima. U Agenciji navode da već godinama upozoravaju na probleme sa suficitarnim zanimanjima, održavaju sastanke sa nadležnim obrazovnim institucijama, ali se stanje teško mijenja. Za sada su napravljeni tek mali pomaci.

”Posebno kada je visoko obrazovanje u pitanju, gdje se povećavaju kvote za upis studenata za neke tehničke smjerove koji su traženi, smanjuju se kvote za upis na društvene nauke, politologija, sociologija, žurnalistika gdje imamo viška kadra”, ističe Pupić.

Objava pomenutih informacija o deficitarnim i suficitarnim zanimanjima je s ciljem da maturantima osnovnih i srednjih škola u BiH olakša izbor za nastavak školovanja. U Agenciji za rad i zapošljavanje vjeruju da će mnogi učenici i njihovi roditelji pogledati ove informacije i na osnovu toga odabrati školu i zanimanje koje će, kada završe školovanje biti traženo.

Vezane vijesti

TUZLA