6 C
Tuzla
14.04.2024.

Komarci vole vlažne terene, izbjegavajte šetnje kraj potoka i rijeka

Iako u prethodnom periodu, posljednjih bar 20-tak dana nismo imali intenzivne padavine, pa samim tim nije stvorena velika vlažnost u zraku, prisustvo komaraca nije u onom obimu kako je to bilo ranije, kada se moglo reći da je najezda tih insekata. To nam potvrđuju i iz Zavoda za javno zdravstvo TK, gdje navode da zapravo od vlažnosti terena zavisi veća pojava komaraca.

”Obzirom da nije bilo kiša, a nadam se da je većina domaćina, računajući i lokalne zajednice, da su uspjeli očistiti i ošišati gradske površine, jer su to mjesta gdje se komarci najčešće i zadržavaju”, naveo je dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Ovi insekti su najaktivniji ujutro i naveče, pa doktor Topalović preporučuje građanima:

”Da izbjegavaju šetnje i prisustvo kraj bara, potoka, rukavaca, jer su oni tada najaktivniji. Pored toga i dobar dio naših građana raspolaže i sa određenim posudama većih zapremina gdje stavljaju vodu za zalijevanje povrća, pa prema tome sve stare kante, gume i posude predstavljaju nova staništa komaraca i zapravo oni se mogu tu okupljati, i na taj način uznemiravati građane, a da ne govorimo o drugim mogućim posljedicama”, podsjeća on.

Na svu sreću, na našim područjima, za sada nemamo teških bolesti od uboda komaraca, ističu u Zavodu za javno zdravstvo TK. Doktor Topalović naglašava da treba izbjegavati boravak vani u vrijeme njihove najveće aktivnosti.

”Onaj ko želi izaći, treba nastojati da se zaštiti, smanjiti površinu otvorenih dijelova tijela da onemogući pristup komarca čovjeku”, rekao je dr. Topalović.

Za sada nema organizovanog zaprašivanja protiv komaraca u TK, odnosno provedbe aktivnosti na sistemskoj dezinsekciji kako je to bio slučaj 2014., 2015. i 2017. godine. Ta aktivnost se provodila u saradnji sa Federalnom upravom civilne zaštit, kada su izvršene dezinsekcije jezera u TK.

Vezane vijesti

TUZLA