7.8 C
Tuzla
19.04.2024.

Komemorativni skup kao poziv na borbu protiv zaborava genocida u Srebrenici

Uoči obilježavanja 25. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici, 9. jula bit će organiziran komemorativni skup kako bi se ponovo upozorilo na obavezu sjećanja i suprotstavilo negiranju počinjenih zločina devedesetih godina prošlog vijeka u Bosni i Hercegovini.

Organizatori su upozorili da je poricanje posljednja faza genocida. Poricanje počinitelja, bilo riječju ili poduzimanjem koraka za prikrivanje njihovih djela ili čak odbijanjem priznanja zločina godinama kasnije, podstiče zaborav.

Skup su organizirali Muzej i obrazovni centar Holokausta u Illinoisu, Bosansko-američki zavod za genocid i edukacijski centar te Memorijalni centar u Srebrenici, a na njemu će preživjele žrtve genocida govoriti o svojim iskustvima i borbi protiv poricanja genocida 25 godina kasnije.

Moderatori na skupu bit će predsjednica Bosansko-američkog zavoda za genocid i edukacijskog centra Ida Sefe, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew, a panelisti su preživjele žrtve Hasan Hasanović, Amra Begić i Senada Pargan te fotograf Ron Haviv i novinar dobitnik Pulitzerove nagrade Roy Gutman.

Kako je u izjavi za Fenu kazao profesor Pettigrew, važno je da se ove i svake godine sjećamo genocida u Srebrenici, kako bismo se sjećali žrtava i podržali preživjele. Ključno je naučiti kako se oduprijeti eskalaciji negiranja genocida jer to znači izdaja istine i dodatno vrijeđa preživjele.

– Čast nam je što su u našoj komemoraciji učestvovali preživjeli Srebreničani Hasan Hasanović, Amra Begić i Senada Pargan. Zahvalni smo im na hrabrošću da ispričaju istinu o genocidu dijeleći svoja lična iskustva jer na taj način svojim naporima obrazuju generacije koje dolaze – kaže Pettigrew.

Također, velika im je čast što na skupu učestvuju Ron Haviv i Roy Gutman čije su fotografije i izvještavanja pomogli informirati svijet o širokom obimu srpske agresije i genocida od Bijeljine do Prijedora još od 1992. godine kada je počeo krvavi rat u BiH.

U okviru komemorativnog skupa bit će prikazan video koji su Azir Osmanović i njegov tim napravili u Memorijalnom centru Srebrenica u okviru “Projekta prikupljanja ličnih predmeta žrtava genocida”.

Osmanović i njegov tim prikupljali su predmete koje su darovali članovi porodica ubijenih Srebreničana i predmete pronađene na lokacijama duž rute “Marša smrti”.

Te lične stvari bit će trajno pohranjene u Memorijalnom centru Srebrenica i prikazane na budućim izložbama kako bi se pripovijedale priče žrtava te osiguralo da one nikada ne budu zaboravljene.

Vezane vijesti

TUZLA