10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Komšić: Politički vrh Srbije nije sazreo za bilo kakvu vrstu moralnog ozdravljenja

Pravda još uvijek nije zadovoljena, a to najviše boli roditelje stradale djece, koji već 26 godina pravdu čekaju. Novak Đukić, osuđenik za zločin na tuzlanskoj Kapiji slobodno šeta ulicama Srbije. Ta država, iako ima potpisan sporazum s BiH, Đukića našoj zemlji još nije izručila na odsluženje 20-godišnje zatvorske kazne.

Politički vrh Srbije nije sazreo za bilo kakvu vrstu moralnog, ljudskog pa onda i političkog ozdravljenja kada je riječ o zločinima na Kapiji ali i cijeloj BiH. Nažalost je tako i očigledno je da ćemo još dugo vremena morati nositi se s tim da je situacija u Beogradu takva” – naglasio je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Državnom vrhu Srbije ništa ne smeta u smjeru kretanja u proces moralnog i ljudskog ozdravljenja, kada je riječ o svemu onome što se dešavalo u BiH u ratnom periodu.

Ali, kao i obično u životu, ako vam treba izgovor da to ne uradite, lako ćete ga naći. Međutim, u suštini je riječi o jednom te istom. Nema dovoljno moralne snage da se kaže: ‘Da, tako je bilo, nanijeli smo vam zlo i u ime onih koji su ga nanijeli izvinite zbog takvog ponašanja’. Nažalost, dugo čekamo da to dođe iz Beograda i mislim da još dugo neće doći” – istakao je Komšić.

Ipak Tuzlaci su danas spomeničkom i manifestacionom kulturom, zatim knjigama i komemorativnim obilježavanjem poručili da neće zaboraviti masakr na Kapiji.

Mladost Tuzle bila je žrtva najtežeg mogućeg zločina prije 26 godina. Ratni zločinac Novak Đukić pravosnažno je osuđen i sada ga Srbija drži tamo. Zahtijevamo da vlasti Srbije predaju ratnog zločinca BiH i da osluži kaznu koja mu je osuđena. To je sramota. Ako ga ne predaju znači da negiraju zločin, a negiranje je prijetnja novim zločinom” – kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

A u nekoliko navrata su iz susjedne Srbije negirali počinjeni masakr na tuzlanskoj Kapiji, a također su objavljene i knjige o toj temi. Slično se dešavalo i za ostale ratne zločine koji su počinjeni na prostoru BiH, a iz susjedne zemlje politički vrh nikada nije priznao ni genocid u Srebrenici.

Vezane vijesti

TUZLA