-0 C
Tuzla
31.01.2023.

Komšić u Beču: Značaj Oružanih snaga BiH krucijalan za našu domovinu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, u obraćanju zvanicama na svečanom prijemu u Beču, organizovanom povodom Dana Oružanih snaga BiH, naglasio je da 1. decembar znači dan podsjećanja na doprinos onih koji su, ulažući puno znanja, truda i odricanja, stvorili današnje Oružane snaga Bosne i Hercegovine.

– Prije 17 godina, donošenjem Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, započeo je proces uspostavljanja profesionalnih Oružanih snaga naše domovine, obučenih za različite vidove djelovanja i aktivnosti. Ti propisi nosili su sobom, tada od velikog značaja snažnu poruku, a to je da dijelom Oružanih snaga BiH mogu biti svi bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Jedini bitan uslov je bio biti sposoban podnijeti izazove koji su sastavni dio bavljenja ovim poslom. Rekao sam ovo već jednom, ali vrijedi ponavljati – 1. decembar, Dan Oružanih snaga BiH, jeste dan podsjećanja na doprinos onih koji su, ulažući puno znanja, truda i odricanja, stvorili Oružane snaga Bosne i Hercegovine kakve danas imamo – Komšićeve su riječi.

On je proces uspostave Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nazvao jednim od najboljih primjera uspješne reforme u bh. društvu i državi iako se radilo o veoma kompleksnom procesu za koji su bili potrebni odlučnost i strpljenje.

– Unatoč poteškoćama koje se najviše ogledaju u nedostatku finansijskih sredstava, Oružane snage BiH bezuslovno stoje na raspolaganju svim građanima Bosne i Hercegovine pomažući civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe koje su nas nažalost zadesile proteklih godina. Značajan su garant stabilnosti države i zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Kao član Predsjedništva BiH, koje je vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, više puta sam imao priliku uvjeriti se u hrabrost naših vojnika. Ti mladići i djevojke imali su adekvatan i hrabar odgovor na izazove pred kojima su se našli. Jedna od tih prilika je susret sa pripadnicima naših Oružanih snaga BiH u NATO misiji „Odlučna podrška“ za 2020. godinu u Afganistanu, gdje su pokazali spremnost i izuzetan nivo sposobnosti za reagovanje u vanrednim situacijama parirajući najvećim vojnim silama svijeta. Naši vojnici, za svoja učešća u mirovnim misijama širom svijeta, kontinuirano dobivaju sve pohvale u kojima se posebno ističu njihov profesionalizam i predanost, našto svi trebamo biti ponosni. Jer predstavljaju nas i našu državu Bosnu i Hercegovinu – rekao je Komšić.

Strategija vanjske politike BiH, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, vrlo je jasna, naglašava on; nalaže da u nastavku aktivnosti u reformskim procesima, NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine.

– Ne kažem da će biti lako privesti taj proces kraju, mnogo je posla pred nama, ali sve naše diplomatske aktivnosti vodit će ka punopravnom članstvu u NATO savez, što je od velikog značaja za sigurnost, stabilnost i sveukupan napredak Bosne i Hercegovine – riječi su ovog člana Predsjedništva BiH.

Za ukupan razvoj Oružanih snaga BiH, ističe dalje on, naročito su značajni jačanje personalnih kapaciteta obukom vojnika, podčasnika i časnika, kao i obrazovanje vojnog kadra u inostranstvu.

Komšić je pozdravio uspješnu saradnju Federalnog ministarstva odbrane Austrije i Ministarstva odbrane BiH, ispoljenu u projektu školovanja bh. kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji.

Čestitao je kadetima koji su ove godine diplomirali i postali poručnici, a sad rade kao komandiri vodova u bh. jedinicama.

– Kadetima Oružanih snaga BiH koji trenutno pohađaju obuku, a večeras su ovdje sa nama, želim mnogo dobrog zdravlja, sreće i uspjeha tokom školovanja i rada – kazao je također.

Bez jakih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sama država ne može računati na zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Stabilne i jake Oružane snage Bosne i Hercegovine glavna su garancija opstanka i stabilnosti države Bosne i Hercegovine te poluga koja nikada ni bilo čim ne smije biti dovedena u pitanje.

U vremenu kada se u Evropi i svijetu, nažalost, ponovo vode ratovi, i kada ponovo pojedine zemlje, kršeći međunarodno pravo, vrše agresiju, značaj Oružanih snaga BiH je u potpunosti krucijalan za domovinu BiH.

– Svemu onome što smo učinili do danas, i onome što ćemo činiti i ubuduće da Oružane snage BiH ostanu jak i neprikosnoven stub našeg društva, odajmo priznanje. Siguran sam da će Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH, na demokratskim principima otvorenosti i saradnje, bez obzira na izazove sa kojima će se susresti, učiniti sve da BiH u budućnosti postane ravnopravna članica evroatlantske porodice. Mogu vam obećati da ću ja učiniti sve što mogu – naglasio je Željko Komšić.

Na koncu, uime vrhovnog komandanta Oružanih snaga BiH i u svoje ime, čestitao je svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga BiH Dan Oružanih snaga i 17. godišnjicu osnivanja.

POSLJEDNJE DODANO