26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Konferencija o razvoju partnerskih programa podrške Memorijalnom centru Srebrenica

U Kulturnom centru u Srebrenici danas je upriličena konferencija predstavnika vlada i lokalnih samouprava u BiH za razvoj partnerskih programa podrške Memorijalnom centru Srebrenica pod nazivom “Genocid i Srebrenica – saradnja za istinu“.

Cilj konferencije je da se prikaže rad Memorijalnog centra, kao i razvoj partnerskih programa podrške toj instituciji.

Nakon zajedničkog polaganja cvijeća, učenja Fatihe i odavanja počasti žrtvama genocida na mezarju, konferenciju je otvorio predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Ševket Hafizović, koji je kazao je da su partneri u održavanju konferencije načelnici, gradonačelnici, predstavnici kantonalnih vlada i drugih institucija.

– Ovo je koalicija za istinu, za jedno kolektivno pamćenje. Napokon smo shvatili da je Centar najviši prioritet u BiH. Danas ćemo gostima prenijeti sve ono što smo uradili. Uradili smo rekonstrukciju Centra, potpisali smo preko stotinu memoranduma o saradnji s domaćim, regionalnim i međunarodnim institucijama i organizacijama. Posebnu zahvalnost dugujemo Holandiji, Velikoj Britaniji i Turskoj – izjavio je Hafizović.

Napominje da je u ovoj godini u pripremi stalna postavka to jeste “Muzej genocida“ na četiri hiljade kvadratnih metara. U toj postavci će se naći, kako je rekao, Prijedor, Bijeljina, Višegrad, Vlasenica i Sarajevo, svi gradovi koji su bili meta agresora.

Danas će biti potpisana i Platforma “Saradnja za istinu” kojom premijeri, resorni ministri, gradonačelnici i načelnici još jednom potvrđuju podršku i zajednički rad na podršci Srebrenici i Memorijalnom centru Srebrenica.

Nakon konferencija planiran je obilazak postavki Memorijalnog centra i otvaranje Upravne zgrade te institucije.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA