18 C
Tuzla
13.06.2024.

Korona (ne) može odgoditi lokalne izbore u BiH

Iako se epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini komplikuje, u ovom trenutku niko ne razmišlja o eventualnom odgađanju izbora niti postoji jasan plan ili procedura koja bi dovela do odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH da se lokalni izbori ponovo odgode.

U CIK BiH rekli su za “Nezavisne novine” da su još odavno izašli sa epidemiološkim preporukama kada je riječ o danu glasanja te da u ovom trenutku nije bilo razgovora niti govora o eventualnom odgađanju izbora.

“Centralna izborna komisija BiH prati epidemiološku situaciju i svakako će imati kontakte i konsultovati se sa nadležnim službama”, rekli su “Nezavisnim” u CIK BiH.

Inače, broj dnevno potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona prešao je 1.000, a ukoliko se tako nastavi i u narednim danima, do izbora koji se održavaju 15. novembra u BiH će biti desetine hiljada aktivnih slučajeva zaraze, što nije zanemarivo, posebno ako se uzme u obzir da ni pravila kako će ti zaraženi glasati nisu baš najjasnija.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je za “Nezavisne” da, iako je u cijeloj BiH pogoršana epidemiološka situacija, nisu upućivali inicijativu prema CIK-u da se lokalni izbori odgode niti je CIK tražio njihovo mišljenje o tome.

“I uz pogoršanu epidemiološku situacija, ako se bilo koji proces organizuje na takav način da se štiti zdravlje građana, nema razloga da se ne održe izbori, naročito ako traju 12 sati u toku jednog dana”, rekao je Zeljković.

Dodao je da su opštinske gradske izborne komisije Institutu dostavile određene upite vezane za održavanje izbora, odnosno organizaciju, a Institut će svakako dati svoje mišljenje povodom toga.

“Mislimo da postoje neke nedosljednosti u izmjeni Pravilnika koje je CIK napravio za sprovođenje izbora i to ćemo isto uputiti CIK BiH”, rekao je Zeljković.

Podsjećanja radi, CIK BiH je još u avgustu objavio uputstvo o načinu sprovođenja lokalnih izbora u uslovima epidemije koja podrazumijevaju da se na biračkim mjestima mora održavati distanca od najmanje 1,5 metara te da članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici moraju redovno vršiti dezinfekciju, nositi maske, rukavice itd. Jedna od preporuka je da članovi biračkih odbora nose vizire i kombinezone za jednokratnu upotrebu, a prostor u kojem će se glasati redovno će se morati dezinfikovati i provjetravati.

Takođe, preporuka je da se svim biračima mjeri tjelesna temperatura te da oni koji je budu imali povišenu glasaju na posebnom mjestu koje će se nakon toga detaljno dezinfikovati. Prostorije u kojima se glasa moraće se redovno provjetravati, a biće neophodna i dezinfekcija na ulazima na biračka mjesta.

Sve ove mjere, kako su ranije “Nezavisne” pisale, drastično će usporiti izborni proces, a na sam dan izbora, po mišljenju i političara i analitičara, treba očekivati daleko manju izlaznost nego u ranijim godinama.

Podsjećamo, CIK BiH je u maju donio odluku o odgađanju održavanja lokalnih izbora i tada je odlučio da će oni biti 15. novembra. Tada je CIK kao razlog odgađanja izbora naveo da je istekao treći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale obezbijediti sredstva za sprovođenje izbora počev od 7. maja, kada je CIK raspisala lokalne izbore.

Inače, lokalni, kao i opšti izbori, po pravilu se u BiH održavaju u prvu nedjelju u oktobru, izuzev ako na taj dan nije vjerski praznik nekog od tri konstitutivna naroda.

 

Vezane vijesti

TUZLA