10.5 C
Tuzla
24.02.2024.

Koronavirus donio nove strahove i brige za djecu oboljelu od raka

Pandemija Covid-19 virusa donijela je nove izazove za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i populaciju djece oboljele od raka i njihovih porodica. Ionako imunokompromitovani uslijed teških dijagnoza, i još težeg i zahtjevnijeg medicinskog tretmana, djeca oboljela od raka jedna su od najugroženijih grupa bh. društva uslijed rizika koje nosi širenje zaraze.

Direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat u razgovoru za Fenu je istaknuo da je od samog početka pandemije koronavirusa to udruženje prilagodilo svoje aktivnosti novonastaloj situaciji i fokusiralo se na potrebe djece i roditelja u ovoj situaciji, pogotovo djece koja su trenutno na liječenju, jer su oni jedna od najugroženijih kategorija društva u ovim trenucima.- Naš inicijalni odgovor je bio zbog nestašice dezinficijenasa i zaštitnih maski, koji našoj djeci trebaju i van pandemije. Obezbijedili smo, zajedno sa našim donatorima, 150 paketa pomoći sa higijenskim potrepštinama, dezinfekcionim sredstvima i zaštitnim maskama za naše porodice širom FBiH. Naš program psihosocijalne podrške nije prekinut te smo sve prebacili online i putem telefona su naši psiholozi bili sve vrijeme u kontaktu sa našim mališanima i njihovim roditeljima, bili su dostupni za sve njihove nedoumice, jer su u ovakvoj situaciji briga i strah prve emocije koje se javljaju – kazao je Kubat.

Aktivnost koju su pokrenuli u toku pandemije je kampanja “Heroji su među nama”, smatrajući da se fokus sa ugroženih kategorija u pandemiji pomjerio na rješavanje drugih problema i upravo tom kampanjom su htjeli skrenuti pažnju na djecu oboljelu od raka, njihove potrebe i probleme.

– Liječenje ne prestaje sa pandemijom, djeca i dalje obolijevaju, i dalje prolaze sve iste procedure kao i prije pandemije, i dalje imaju iste probleme. Sve to je pogoršano dodatnim strahom i brigom vezanim za koronavirus. Vrlo je bitno da ih društvo ne zaboravi i da budemo njihova podrška i u ovim najtežim vremenima – naglasio je Kubat.

Potcrtao je da se kampanja pokazala kao veoma uspješna.

– Ljudi su se povezali i pokazali suosjećajnost s djecom, pozivali humanitarni broj 17010. Zaista su pokazali da se djeca oboljela od raka mogu osloniti na njih – kaže Kubat.

Djeci oboljeloj od raka potrebna je snažna volja, ljubav, podrška, hrabrost, a pandemija koronavirusa je dodatno utjecala na to njihovo stanje.

– Suočavanje i borba s rakom zahtijevaju mnogo psihičke i fizičke snage, mnogo odricanja, žrtvi. Potrebno je neizmjerno mnogo razumijevanja, ljubavi i podrške, bodrenja. Djeci je teško, ali je posebno teško njihovim roditeljima koji su u potpunosti svjesni situacije, mogućnosti i rizika koje nose sa sobom bolest i liječenje. Potrebno je mnogo hrabrosti i snage da ostanu čvrsti cijelim tim trnovitim putem. Koronavirus je donio sa sobom nove strahove i brige. Inače je svaka infekcija velika prijetnja za djecu i ishod liječenja, ali koronavirus je nešto novo, neistraženo i samim tim još veća prijetnja. Ono što nije novo za našu djecu i njihove roditelje jeste izolacija. Oni provode po nekoliko godina u izolaciji, sputani te pod zaštitnim maskama štiteći se od utjecaja vanjskog svijeta, jer im je narušen imuni sistem – kazao je direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Roditeljska kuća od početka pandemije ne radi, odnosno djeca sa odjeljenja ne silaze u nju. To je odluka Kriznog štaba KCUS-a koju u Udruženju poštuju, sve u interesu djece i zaštite njihovog zdravlja.

-Što se tiče samih uslova u Roditeljskoj kući, oni su kao i uvijek besprijekorni i u potpunosti prilagođeni trenutnoj situaciji. Sve vrijeme redovno se dezinfikuje visokokvalitetnim sredstvima i tretmanima. U komunikaciji sa roditeljima i djecom dolazimo do saznanja da im ona mnogo nedostaje, da im fali u ovim teškim danima i da bi sve lakše bilo da mogu sve one dane, kada nemaju nikakve obaveze na odjeljenju, provesti u njoj, jer to je mjesto gdje imaju svoj mir i gdje mogu da se odmore od svega. To je mjesto gdje su djeca bezbrižnija i gdje na trenutak zaborave sve ono teško što ih prati – naglašava Kubat.

Inače, kako navodi, dobili su informacije da Roditeljska kuća u Banjoj Luci sve vrijeme pandemije nesmetano radi i djeca koja se liječe na Kliničkom centru u Banja Luci borave tamo. Isto tako sve roditeljske kuće u regionu i Evropi sve vrijeme funkcionišu bez obzira na vanrednu situaciju.

– Stoga se i mi nadamo da će Roditeljska kuća u Sarajevu ponovo otvoriti svoja vrata djeci i roditeljima kojima je ona zaista i prijeko potrebna – naglasio je.

Kubat navodi da u četiri godine postojanja i funkcionisanja Roditeljske kuće nije bilo nikakvih problema, niti ugroženja zdravstvenog stanja djece koja su boravila tamo.

Podvlači da imaju odličnu saradnju sa Hematoonkološkim odjeljenjem i striktno se pridržavaju njihovih preporuka i savjeta i zahvaljujući toj saradnji stvorili su jedno sigurno okruženje za male pacijente.

Također, Kubat vjeruje da je ovo vrijeme kada svaki pojedinac može doprinijeti popravljanju opšteg stanja i kada zajednički možemo učiniti više za ugrožene kategorije društva, pogotovo za djecu oboljelu od raka.

– Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ je svoje aktivnosti prilagodilo novonastalnoj epidemiološkoj situaciji, u cilju da pruži što efikasniju i kompletniju podršku našim članovima u ovim teškim vremenima – poručuje Kubat.

Vezane vijesti

TUZLA