20 C
Tuzla
28.02.2024.

Košarac: Neprihvatljiva odluka hrvatskih vlasti o graničnim prijelazima sa BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je povodom informacija da Hrvatska planira zatvoriti pet graničnih prijelaza sa BiH, da je to neprihvatljivo s obzirom na činjenicu da to može prouzrokovati zastoj u plasmanu roba proizvedenih u BiH, te poslovnoj zajednici uzrokovati povećanje transportnih troškova.

– Riječ je o jednostranoj odluci Hrvatske i vjerujem da se ta odluka može ispraviti. Veoma je značajno i važno da imamo dobre susjedske odnose sa Hrvatskom, odnosno da imamo dobre odnose sa svim zemljama EU koja je naš ključni vanjskopolitički cilj – rekao je Košarac na konferenciji ze medije u Sarajevu.

Vjeruje da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH adekvatno reagovati i da na temelju svoje korespondencije sa hrvatskim vlastima ovo pitanje na adekvatan način tretirati.

– Uvjeren sam da postoji senzibilitet i razumijevanje od ministrice Bisere Turković da to pitanje stavi na red prioritetnih pitanja – naveo je Košarac, dodajući da se ne smije dopustiti da dođe do zastoja u vanjskotrgovinskom prometu bh. proizvoda.

Košarac je dodao da su danas imali nekoliko razgovora sa predstavnicima poslovne zajednice, kao i da su obavjestili Delegaciju EU o ovom pitanju, jer smatraju da se ovakva jednostrana odluka hrvatskih vlasti treba promijeniti.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, kako su prenijeli mediji, utvrdilo je Pravilnik o uređivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz tu zemlju. Takvom odlukom Hrvatska bi mogla prekategorizirati neke granične prijelaze na granici sa BiH koji su ranije korišteni za tranzitni promet teretnih vozila.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA