6 C
Tuzla
29.02.2024.

Košarac poslao molbu ambasadama da dostave informacije o donacijama za turizam

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) Staša Košarac uputio je 25. augusta dopis ambasadama i međunarodnim organizacijama akreditovanim u BiH za dostavljanje raspoloživih informacija o planiranim donacijama, aktivnostima i projektima u sektoru turizma, koji je suočen sa najozbiljnijim problemima prouzrokovanim pandemijom korona virusa.

„Cijeneći Vaš izuzetan i materijalni i moralni doprinos razvoju turizma u BiH, obraćam Vam se molbom da nam u što kraćem vremenu dostavite raspoložive informacije o planiranim donacijama, aktivnostima i projektima u sektoru turizma”, naveo je Košarac u dopisu.

U dopisu, Košarac navodi da je pandemija korona virusa u potpunosti osujetila trend rasta turizma u BiH, te da se u ovom sektoru bilježi otpuštanje radnika, nemogućnost otplate kredita i izmirivanja tekućih obaveza, ali i potpuna nepredvidivost daljeg razvoja pandemije.

”Od razvoja epidemiološke situacije zavisiće i reakcije nadležnih organa, no sasvim je sigurno da će posljedice biti ogromne, a oporavak dugotrajan”, rekao je Košarac.

Košarac smatra da su nadležne institucije u BiH, prije svega, entitetske vlade, u okviru svojih mogućnosti preduzele određene ekonomske mjere za ublažavanje posljedica prouzrokovanih pandemijom korona virusa.

Košarac navodi kako postoji niz projekata koji se individualno provode u cijeloj BiH, te upozorio na nedostatak koordinacije informacija kako između donatora, tako i između nadležnih institucija u BiH.

”Cilj nam je da, prikupljajući ove informacije, omogućimo da svi akteri u ovom lancu budu upoznati o svim aktivnostima. U ovim teškim vremenima jasno je da pravovremeno raspolaganje informacijama značajno olakšava rješavanje problema“, poručio je Košarac.

Dopis je upućen ambasadama Japana, Holandije, Švedske, Mađarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije, Turske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, kao i Japanskoj međunarodnoj agenciji za saradnju, Američkoj agenciji za međunarodni razvoj, Delegaciji EU u BiH, Švajcarskoj kooperaciji za razvoj, Državnom sekretarijatu za ekonomska pitanja Švajcarske, Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju, te Razvojnom programu Ujedinjenih nacija i Njemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju.

(RTV SLON /  slobodnaevropa.org)

Vezane vijesti

TUZLA