11.7 C
Tuzla
23.04.2024.

Košarac: Ubrzati procedure da VMBiH razmotri uvođenje prelevmana i carina

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozvao je nadležne institucije da u što kraćem roku dostave mišljenja na predloženu odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine, kako bi se ta tačka mogla naći na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH.

– Nadležne institucije moraju ozbiljno pristupiti ovom pitanju i u što kraćem vremenskom roku dostaviti potreba mišljenja, da bismo već na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH mogli razmotriti uvođenje zaštitnih mjera. Usporavanje ovog procesa u direktnoj je suprotnosti sa našim nastojanjima da zaštitimo domaće proizvođače, posebno u vremenu pandemije koja ugrožava njihov egzistencijalni izvor zarade – istakao je Košarac.

Po njegovim riječima, neophodno je iskoristiti postojeće mehanizme zaštite domaće proizvodnje od nelojalne konkurencije izvana, poštujući međunarodne ugovore koje je BiH potpisala.

– Uvođenjem prelevmana i carinskih stopa na uvoz izlazimo u susret našim poljoprivrednim proizvođačima i omogućavamo im nastavak i razvoj proizvodnje. Zbog toga ću glasati za ovu mjeru i očekujem da kolege iz Vijeća ministara BiH postupe na isti način – poručio je Košarac.

Naglasio je da se, paralelno s tim, vode konsultacije s Evropskom komisijom o predloženim mjerama, što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da je u toku usklađivanje tehničkih pojedinosti.

– Naš cilj je da adekvatnim politikama potičemo razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta. Uvođenje prelevmana i carinskih stopa dio je seta mjera za zaštitu i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Istovremeno, aktivno radimo na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, u namjeri da tržišne viškove svedemo na minimum – zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vezane vijesti

TUZLA