15.5 C
Tuzla
07.07.2022.

Krajem ljeta premijera bh. filma “Sjene”: Priča o prošlosti naše zemlje kroz 12 različitih razdoblja

SJENE - official trailer 2022

Prvi najavni trailer i poster dugometražnog dokumentarno-igranog film “Sjene” u produkciji Građanske iskre iz Tuzle, predstavljen je na press konferenciji u BKC Sarajevo. Autorski tim je prezentovao prve kadrove filma, te pojasnio ideju filma gdje se umjesto priče o sukobima i razlikama u prošlosti, u fokus stavlja moć riječi nositelja kulturne baštine kroz 12 različitih razdoblja.

Prisutnima su se obratili autor ideje i producent Edhem Aščerić, režiser Jasmin Jatić, historičarka doc.dr. Amra Šećić – Beća, art director Hari Ejubović i scenarista Vahid Klopić. Među prisutnima su bili i supervizor Jasmin Duraković, te ekipa Level Media produkcije – direktor fotografije Mario Stjepić i asistent kamere Adis Alić.

Premijera filma „Sjene“ najavljena je za kraj ljeta, a ekipa nastavlja odmah dalje u realizaciju  planiranog serijala filmova o bosanskohercegovačkoj historiji, umjetnosti i kulturi, djelima i autorima koji su ostavili svoj trag u povijesti naše države od nastanka civilizacije do danas.

Šta prikazuju “Sjene”?

Projekat autora Edhema – Ede Aščerića iz Udruženja „Građanska iskra“ Tuzla je već dugo u pripremi, jer za ideju vodilju ima da obuhvati što više bogate kulturne baštine Bosne i Hercegovine i prikaže je kroz dokumentarne filmove, uz pomoć kompetentnih sagovornika, uvaženih profesora i doktora.

Uz pomoć, podršku i superviziju TV i filmskih umjetnika Jasmina Durakovića, Mustafe Sušića, Šefkije Sprečića, Duška Rujevića, Danie Aščerić, Zlatka Dukića, Dževdeta Tuzlića, projekat se približio realizaciji. Scenario je napisao Vahid Klopić, a tehnički dio snimanja filma povjeren je video produkciji Level Media Tuzla.

Dokumentarno-igrani film „Sjene“ režira Jasmin Jatić, iskusni režiser dokumentarnih filmova i serijala, brojnih muzičkih spotova i oficijelni videograf Sarajevo Film Festivala i Miss BiH.

Glumačka ekipa predvođena je Elmirom Krivalićem u ulozi naratora, Azra Patković poznata manekenka dobila je ulogu Katarine Kosače-Kotromanić, posljednje bosanske kraljice, a u filmu se također pojavljuju i Mirza Pinjić i Luka Spasojević. Za muziku u filmu zaduženi su Asim Horozić i Predrag Stanković, a kostimografiju i scenografiju radio je Hari Ejubović. Posebnu pomoć pri snimanju pružilo je i osoblje Zemaljskog muzeja u Sarajevu, koji su i sami učestvovali u izradi filma.

 

 

POSLJEDNJE DODANO