26.7 C
Tuzla
21.05.2024.

Kreće dodjela viza za detaširane radnike

Dobijanje radnih viza za detaširane radnike iz BiH u Njemačku ponovo je moguće od sljedeće sedmice na zadovoljstvo privrednika u BiH, kazali su iz entitetskih privrednih komora.

“Više puta smo urgirali kod naši inistitucija na državnom nivou da se pod hitno omogući izdavanje radnih viza, odnosno da firme za svoje radnike mogu predati zahtjev za dobijenje viza, pogotovo zato što je u zemljama regiona to bilo omogućeno”, kazao je Jašarspahić.

Dodao je će firme koje rade na osnovu detašmana sada moći da realizuju ugovorene poslove.

“Međudržavni sporazum između BiH i Njemačke, na osnovu kojeg 2.000 radnika može svakodnevno da radi u Njemačkoj, zbog nemogućnosti viziranja bio je ugrožen, kao i više od 100 privrednih subjekata u kojima su ti radnici uposleni”, pojasnio je Jašarspahić.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore RS, rekao je za “Nezavisne” da je Ambasada Njemačke otvorila termine za izdavanje viza od iduće sedmice, a koji se tek mogu rezervisati od 10. septembra.

“I uz dodatno komplikovane procedure koje su propisale nadležne institucije SR Njemačke, ova odluka nadležnih njemačkih institucija je od ogromnog značaja za detaširana privredna društva iz cijele BiH”, kazao je Petrović.

Dodao je da je Privredna komora RS preko Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputila dopis nadležnim njemačkim institucijama da se omogući produžetak rada naših radnika koji su već u SR Njemačkoj.

“Ali, na način da im se taj period tretira kao rad u okviru devet mjeseci, a ne kao prekoračenje ovog roka, odnosno kako bi se nakon pauze od tri mjeseca mogli vratiti na rad u Njemačku”, rekao je Petrović.

Kako ističe, detaširana privredna društva su od velikog značaja za privredu kako RS, tako i cijele BiH, jer ostvaruju veoma značajne prihode koji su na nivou BiH veći od 120 miliona evra, od čega na privredna društva iz RS otpada preko 45 miliona evra, a od kojih se oko 80 odsto po raznim osnovama slijeva u RS i BiH.

Spasoja Albijanić, direktor preduzeća “Monting montaža” iz Bijeljine, koje preko detašmana posluje u Njemačkoj, za “Nezavisne” ocjenjuje da je ponovno viziranje pasoša detaširanih radnika slamka spasa.

“Više od pola godine vize se nisu izdavale, sigurno će u Ambasadi Njemačke biti veliko zagušenje, jer će sva preduzeća koja posluju u Njemačkoj krenuti da apliciraju za dobijenje termina”, ističe Albijanić.

Dodao je da je ovo jedini vid spasa za firme koje posluju u Njemačkoj.

“Radnici nisu bili u mogućnosti dobiti vizu, a samim tim nismo bili u mogućnosti nastaviti rad”, zaključio je Albijanić i dodao da je teško procijeniti koliki su gubici.

Inače, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH donijelo je Instrukciju za raspodjelu detašmana za zapošljavanje radnika preduzeća iz BiH u Njemačkoj za detašmansku 2020/2021. godinu.

Ministarstvo u saradnji s nadležnim organima Njemačke obezbjeđuje i utvrđuje godišnji kontingent detašmana za svaku detašmansku godinu, koja traje od 1. oktobra tekuće do 30. septembra naredne godine.

Detašman je poseban vid poslovne saradnje između preduzeća s teritorije jedne države koje na osnovu sklopljenog ugovora s preduzećem iz druge države izvodi radove u toj državi.

Domaći građevinci već godinama dobijaju detašmane za poslove u Njemačkoj.

Izvor: RTV SLON / Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA