12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Krenuo 5. maraton mira “Goražde – Žepa – Srebrenica”

Iz kompleksa “Memorijalna šuma – Srebrenica 8372” na Posestri, kojim Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, jutros je krenuo Maraton mira „Goražde – Žepa – Srebrenica“.

Organizator, Atletski klub Goražde, na ovaj način pet put nastoji simbolično očuvati vezu između ove tri nekadašnje zaštićene zone UN-a. Na put dug oko 180 kilometara ove godine krenula su četiri maratonca iz Goražda.

Predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman ističe da je interes maratonaca za učešće u ovom događaju bio veći, ali da je broj reduciran zbog pogoršane epidemiološke situacije.

– Put je zahtjevan, teren brdovit i sigurno ćemo podnijeti veliki teret, ali izdržaćemo jer sama pomisao da mi nikada ne smijemo zaboraviti nevine žrtve iz Srebrenice kao i sve žrtve u proteklom ratu nas dodatno motiviše – kazao je Šuman.

Na putu za Srebrenicu učesnici maratona mira u pratnji najmlađih članova Atletskog kluba Goražde odali su počast i goraždanskim žrtvama. Položili su cvijeće na spomen obilježje poginulim pripadnicima MUP-a, ubijenoj djeci Goražda a  potom i na centralnom spomen obilježju poginulim braniocima Goražda.

– Ovo je dokaz da ne zaboravljamo naše žrtve sa ovih prostora, ali prvenstveno želimo ponijeti snažnu poruku građana BPK Goražde da suosjećamo sa narodom Žepe i Srebrenice, sa kojim smo dijelili sličnu sudbinu, zbog čega je ovaj maraton pun simbolike. Uvijek smo spremni da pomognemo i da uvijek mogu računati na nas – istakao je predsjednik Atletkog kluba Goražde.

Michal Szameto, Poljak koji živi u Goraždu već treći put učestvuje u maratonu.

– Ja doživljavam taj put vrlo tužno, nemam riječi za to. I svaki put razmišljam šta se desilo, nije lako što ste vi doživjeli. Ja sam Poljak i mi smo u Poljskoj u Aušvicu doživjeli sličan scenarij. Ovo su vrlo tužna mjesta i trčim za njih, da se ne bi nikom ponovilo – poručuje Szameto.

Poruke suosjećanja uz polaganje cvijeća na spomenik maratonci iz Goražda večeras će prenijeti i stanovnicima Žepe, a već sutra nastaviti put prema Potočarima gdje će se pokloniti srebreničkim žrtvama.

Vezane vijesti

TUZLA