15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

„Krimolovci“ u julu: Zaprimljeno ukupno 240 prijava od kojih je 14 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) u julu 2020. godine registrovali su 172 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je šest bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je 68 prijava, od kojih je osam sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 12 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po dvije je postupala i SIPA.

U julu je primljeno 28 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 23 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020  505.

Vezane vijesti

TUZLA