11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Kudumović: Očekujem da se tokom sedmice svi rudari vrate na posao

Požar koji je zahvatio jamu Omazići RMU Banovići sveden je na oko 100 metara prostorije. Neophodno je izvršiti rekonstrukciju zaobilaznog hodnika u dužini od 100 metara kako bi stvorili uslove za dalje saniranje. Direktor je optimističan i najavljuje skori povratak svih radnika u jamu.

Pa pokazatelji koje imamo u posljednje vrijeme kažu da idemo na bolje, napredujemo svakim danom, idemo u saniranje, već se određeni broj radnika vratio na posao, očekujem u toku ove sedmice da će se svi radnici podzemne eksploatacije vratiti na svoje poslove na pripremu za dalji period, navodi Fadil Kudumović, v.d. direktora RMU Banovići.

Zbog požara odnosno obustavljanja proizvodnje u jami kompletan teret godišnje proizvodnje prebačen je na površinske kopove Rudnika zbog čega su nabavljena dva nova buldozera.  Uključivanjem u rad novih buldozera značajno će se poboljšati uslovi na površinskim kopovima i dobrim dijelom riješiti problem nedostatka pomoćne mehanizacije, koji je u posljednjih godinu dana bio posebno izražen, navode u Rudniku.

Ono što je bitno istaći da Rudnik mora poslije ova dva buldozera koja smo nabavili nabaviti bušilicu za koju je pokrenuta tenderska procedura i na Separaciji drobilicu za koju je pokrenuta nabavka u prethodnom periodu međutim stalno obaranje tendera od pojedinih dobavljača stvara probleme što pokušavamo da riješimo, ističe Kudumović.

Krajem narednog mjeseca rukovodstvo Rudnika će analizirati rad Rudnika i  izvještaj o poslovanju u 2020-oj godini. Na današnjoj vanrednoj sjedici Skupštine Rudnika razriješen je dužnosti član Nadzornog odbora ispred državnog kapitala Amir Brigić, radi isteka mandata, te ponovo imenovan na tu funkciju na period od tri mjeseca odnosno do isteka konkursne procedure Vlade FBiH za imenovanje stalnog člana na ovu funkciju.

Vezane vijesti

TUZLA