Sedmi gastro- turizam po redu, u organizaciji Kuhinjice, ove godine se održao u Banjaluci. Druženje medija na kojima se prikazuje serijal Kuhinjica i medija prijatelja ove kuće, počelo je još u četvrtak i to baš na slavi grada (Spasovdan), a ispred Hrama Hrista Spasitelja predstavljeni su specijalitet banjalučke regije.
„Desilo se da je u isto vrijeme i Slava grada i da mi imamo tu čast da već drugu godinu zaredom spremamo i mi svoje specijalitete za Slavu grada. Vidite ovaj sto koji je dugačak 50 metara gdje će se predstaviti preko 25 restorana sa banjalučke regije i oni će da postave svoje specijalitete da predstave tu regionalnu kuhinju i mi ćemo dati skromni doprinos sa svojim jelima.“ rekla je Zorica Đukić, direktorica Kuhinjice za BiH
“Svaki restoran je posebno za sebe specifičan i oni će danas donijeli svoje proizvode koji su specifični za njihovu gastronomsku ponudu“ dodala je Žana Arsić, predsjednica Zanatsko preduzetničke komore regije Banja Luka
Bogat kulturno-umjetnički program, dobra hrana i piće, veseli i sretni šetači koji su ujedno postali slavski gosti, uživali su u krajiškim specijalitetima ali i nekim novim kulinarskim idejama. Organizovano je i takmičenje za najljepšu slavsku pogaču. Slavsko veče dodatno su uljepšali maturanti koji su u svojoj mladosti i sjaju defilovali baš pored crkve i svečanosti dali još veći ugođaj.
“Proslavljamo našu slavu, ovo je dio nove tradicije, a to znači da slavsku trpezu, pogaču, koljivo i sve ono što srpska slava, da bude za svakog građanina. Čestitam nam svima krsnu slavu i drago mi je da se ovoliki broj naroda okupio i tu su nam maturanti i njihovi roditelji,” naglasio je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke
U petak su u Banjaluci bila brojna dešavanja, kao uostalom i uvijek u ovom gradu koji živi i diše punim plućima. Tako smo nakon višesatne šetnje gradom, ispijanja kafica po raznim lokalima glad utolili na ćevap festu koji se već godinama organizuje u Banjaluci i sigurni smo, najmirisniji je događaj ovih dana. Popodne smo imali zadovoljstvo uživati u hotelu Courtyard by Marriott u potpuno savršenim delicijama i predivnom ambijentu. Hotel sa 4 zvezdice Courtyard by Marriott Banja Luka nudi moderno uređen smještaj i brojne sadržaje kao što su vrhunski foaje i restoran u okviru objekta. Objekat se nalazi na 500 metara od Narodnog pozorišta i na 1,6 km od Tvrđave Kastel. Na raspolaganju su recepcija koja radi non-stop i besplatan WiFi internet. Sve hotelske sobe su uređene u bež tonovima i sadrže radni sto, ergonomsku stolicu, flat-screen TV i sopstveno kupatilo. Gosti mogu uživati u jelima internacionalne kuhinje, raznovrsnim vinima, kao i koktelima u hotelskom restoranu i baru koji se nalaze u foajeu. Obilan doručak na bazi švedskog stola služi se svakog jutra. U foajeu postoji zajednički prostor za rad i opuštanje, a biznis centar nudi nekoliko sala za sastanke i konferencije. Gostima je na raspolaganju dobro opremljen fitnes centar.
Objekat je udaljen 2,3 km od Glavne autobuske stanice. Međunarodni aerodrom Banjaluka nalazi se na 24 km od objekta Courtyard by Marriott. Zabavljala nas je Maja Tatić, goste je pozdravila i poželjela im dobrodošlicu savjetnica gradonačelnika Banjaluke Milada Šukalo.
“Čast nam je i zadovoljstvo što je upravo Banja Luka domaćin manifestacije Gastro turizam 2023. Naš grad u posljednjih nekoliko godina bilježi značajni turistički promet i zadovoljstvo nam je što smo u prošloj godini oborili mnoge rekorde kada su u pitanju smještajni kapaciteti i posjećenost našem gradu“ rekla je Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banja Luke
Gospođa Šukalo nas je ukratko upoznala sa dešavanjima u Banjaluci ovih dana i obećala da će ovakvih dešavanja biti sve više i da će Banjaluka izaći na sami vrh liste turističkih destinacija.
Naša zabava je kao i uvijek trajala do kasno u noć a za to su se pobrinule Vinarije Anđelić i Pajić.
„Jako je važno upariti dobro vino i hranu jer ne smiju da ugroze jedno drugo i zato je jako važno da učestvujemo na ovakvim manifestacijama“ istakla je Bojana Jovičević, Vinarija Pajić
“Samom promocijom naše vinarije promovišemo i naše lokalne sorte , vranac i žilavku i sve moguće varijante sa tim sortama i naravno sve što naša regija može da ponudi“ nastavila je Milena Anđelić, Vinarija Anđelić
Subotu smo započeli u Kuhinjici gdje smo imali kurs francuske kuhinje i naravno, roštilja. Druženje novinara i pomalo takmičenje čiji će tanjir biti ljepši, a i puniji preraslo je u sjajnu zabavu koju smo tražili da ponovimo što prije.
Nažalost nismo mogli ostati dugo jer nas je čekao urnebesno zanimljiv banjalučki karneval gdje se ljepoti boja, maski, muzike i veselja nije nazirao kraj. I Zaista šteta bi bilo propustiti ovakvu ljepotu.
“Imamo preko 30 grupa iz inostranstva, jako puno grupa iz Makedonije, Slovenije, Srbije, Crna Gora i RS. Nismo htjeli puno da pretjerujemo ove godine, dogodine ćemo vidjeti. Imali smo problema i sa vremenom, pa smo prebacili na dnevni karneval, u svakom slučaju biti će lijepo i zabavno“ zaključila je Sunčica Laguza, organizatorica Banjalučkog karnevala
Sedmi gastro-turizam bio je izuzetno važan događaj upravo zbog promocije gastro turističke ponude Banja Luke, a kao i svakog puta, već sedam puta, ovakva druženja prije svega služe da medijski radnici sklope nova prijateljstva, a i stvaraju nove saradnje.