4 C
Tuzla
17.04.2024.

VLADA FBiH-FMZ: Alarmantno stanje u Regiji Sandžaka može biti javnozdravstvena prijetnja BiH

Vlada Federacije BiH je u utorak 30. juna na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o potrebi pružanja pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije – Regija Sandžak s ciljem sprječavanja širenja virusa SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19.

Federalna vlada će, zaključeno je, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uputiti akt kojim će tražiti da, putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, bude upućen akt menadžmentima kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, kao i regionalnih i kantonalnih bolnica, s ciljem procjene mogućnosti pružanja pomoći Opštoj bolnici u Novom Pazaru kroz upućivanje stručnog kadra tražene specijalnosti, a koji bi konkretno pomogli u saniranju nastalog žarišta COVID-19 u Sandžaku – Republika Srbija. Vlada FBiH poziva menadžmente kliničkih centara u FBiH, kao i kantonalne bolnice, da hitno pristupe procjenama svojih mogućnosti.

“Svjesni smo situacije u kojoj se trenutno nalaze i zdravstvene ustanove s područja cijele Bosne i Herecgovine u borbi sa jednom od najvećih javnozdravstvenih kriza bez presedana u modernoj povijesti Svijeta, te i ograničenih mogućnosti u smislu djelovanja prema zdravstvenim ustanovama u drugim zemljama. Imajući u vidu da Regija Sandžaka – Republika Srbija graniči sa Bosnom i Hercegovinom, te je jako frekventa u smislu prolaza roba i ljudi, a imajući u vidu alarmantno stanje sa žarištem COVID-19 u Novom Pazaru, koje može biti i ozbiljna javnozdravstvena prijetnja stanovništvu Bosne i Hercegovine, smatramo primjerenim da menadžmenti kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, kao i regionalnih i kantonalnih bolnica, procjene mogućnosti pružanje pomoći Opštoj bolnici u Novom Pazaru kroz upućivanje stručnog kadra tražene specijalnosti, a koji bi konkretno pomogli u saniranju nastalog žarišta COVID-19 u Sandžaku- Repubika Srbija”, stoji, između ostalog, u Informaciji Federalnog ministarstva zdravstva.

Evidentno je, navedeno je u informaciji, da u Bosni i Hercegovini bilježimo pogoršanu COVID-19 epidemiološku situaciju, te da se s tim u vezi poduzimaju mjere od strane mjerodavnih tijela vlasti na svim nivoima. Slična situacija je i u zemljama okruženja. Situacija sa COVID-19 u Bosni i Hercegovini ne može biti bolja ako ne bude postignuta stabilizacija i u zemljama susjedstva.

“Sa ukidanjem stanja prirodne nesreće izazvane COVID-19 u Federaciji BiH, odnosno vanrednog stanja u Republici Srpskoj, te prestanku stanja ugroženosti stanovništva Brčko Distrikta od epidemije zarazne bolesti korona virus (COVID-19), otvaranjem granica, ublažavanjem mjera, ponovnim pokretanjem rada poslovnih subjekata koji, u vrijeme restriktivnih mjera nisu obavljali svoju djelatnost, evidentiramo povećan broj zaraženih na COVID-19.”, stoji u Informaciji, posebno navodeći da u pojedinim kantonima otvaranjem granica, bilježimo importovanje SARS-CoV-2 virusa, koji prenose BH državljani ili strani državljani u Bosnu i Hercegovinu.

“Posebno navodimo da su u Kantonu Sarajevo, prema Izvješću Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u razdoblju od 10.06.2020. godine do danas, registrirani epidemiološkim izviđanjem importirani slučajevi zarazom SARS-Cov-2, tj. njih 20 iz susjedne Republike Srbije i Republike Crne Gore. Sve ovo je dovelo i do prijenosa i širenja COVID-19 ne samo u Federaciji BiH, već i u Bosni i Hercegovini”, kaže se u prihvaćenoj Informaciji uz napomenu kako se, prema informacijama iz IHR mreže, koja je dostupna i Bosni i Hercegovini, u Republici Srbiji javlja se novo žarište COVID-19, Sandžak-Novi Pazar:

“Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka registrovana u Bosni i Hercegovini uputila je Premijeru Federacije BiH akt u kojem se traži pomoć povodom novonastale situacije povećanog broja zaraženih u Sandžaku, a u smislu pružanja pomoći u medicinskim materijalu i opremi ugroženim područjima. Također, Opštaa bolnica Novi Pazar obratila se Predsjedništvu Bosne i Hercegovine aktom u kojem upozorava da je neophodno stručna i kadrovska pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi, a najpotrebniji su specijalisti iz sljedećih oblasti: anesteziologije, infektologije, pulmologije i radiologije, kao i stručno srednje medicinsko oboblje”.

Vezane vijesti

TUZLA