12.8 C
Tuzla
16.06.2024.

Lakši pristup prijavi slučajeva uznemiravanja u TK

Vlada TK donijela je Odluku o usvajanju Protokola o postupanju u slučaju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja u organima i institucijama javnog sektora Tuzlanskog kantona.

Protokolom o postupanju u slučaju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja u organima javnog sektora TK Vlada TK iskazuje opredijeljenost za nultu stopu tolerancije prema uznemiravanju na osnovu spola i seksualnom uznemiravanju kao obliku nasilja, te nastojanje osiguranja blagovremene, suosjećajne, rodno i kulturalno osjetljive pomoći žrtvi kroz djelovanje nadležnih institucija. Protokol predstavlja skup mjera i aktivnosti koje se poduzimaju u cilju prevencije uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja kao oblika nasilja, a propisuje internu proceduru za postupanje i preventivno djelovanje u vezi sa neželjenim ponašanjem na radnom mjestu i/ili u vezi sa radnim mjestom. Ovim Vlada TK nastoji osigurati i promovisati spolnu ravnopravnost i zaštitu od uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja u organima javnog sektora, kako u svakodnevnom radu, tako i prilikom zapošljavanja, odnosno školovanja u obrazovnim ustanovama.

Protokol se provodi u cilju zaštite pojedinačnih ljudskih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom Bosne i Hercegovine, zakonima i drugim pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini kao i obavezujućim međunarodnim dokumentima.

Vezane vijesti

TUZLA