18 C
Tuzla
13.06.2024.

Legalizacija objekata u romskim naseljima prvi korak ka rješavanju stambenih pitanja roma

Oko 300 objekata u kojima žive romi na području grada Tuzla nelegalno je izgrađeno, pokazuju istraživanja Udruženja roma „Euro-Rom“ Tuzla. Taj broj čini preko 80 posto od ukupnog broja sagrađenih objekata u kojima romi danas žive. Realizacijom projekta „Stambeno zbrinjavanje na području grada Tuzla faza II“ nastoji se ovaj problem riješiti ili ublažiti.

Donatori ne daju finansijska sredstva za rekonstrukciju i sanaciju stambenih objekata ukoliko objekat nije legalan i ako nije u vlasništvu osobe/porodice kojoj se vrši ta rekonstrukcija. Ovo je prvi takav projekat ovakvog tipa” – naglasio je Nedžad Jusić, aktivista Udruženja Roma „Euro-Rom“.

Vrijednost projekta koji finansira Grad Tuzla je oko 9.000 KM. Projekat se namjerava usmjeriti na romske zajednice Crvene njive, Miladije, Krojčica, Mosnik, Kiseljak i Pasci, gdje romi žive u nelegalno izgrađenim objektima. Zbog nepostojanja dokumenata kojim se utvrđuje vlasništvo, romi koji žive u nelegalno izgrađenim objektima susreću se sa mnogobrojnim problemima. Jedan od njih je nemogućnost prijave na projekte koji se tiču rekonstrukcije ili gradnje novih objekata.

Te porodice su ugrožene samim tim što ne mogu to pravo ostvariti. Također, Zakon o prebivalištu i boravištu kaže da svaka osoba koja želi da se prijavi da dobije lične dokumente moraju dokazati da su vlasnici stambenih objekata. Nažalost većina roma to nije” – dodao je Jusić.

Na području Tuzlanskog kantona, prema procjenama institucija nelegalno je izgrađeno više od 25 hiljada objekata. Procedura legalizacije dugotrajan je proces. Jedna stvar ipak je najbitnija, a to je da niko neće ostati bez krova na glavom.

“Ja sam siguran da društveno-politička vlast neće pristupiti rušenju objekata nego da ćemo ih legalizovati. Ja kao čovjek koji gleda malo dalje, ne znam kakvo će se vrijeme dešavati u narednih nekoliko godina i zato mi je cilj da romi budu stvarni vlasnici objekata u kojima žive” – istakao je Jusić.

Sljedeći korak Udruženja je pokretanje inicijative Gradskom vijeću Tuzla za usvajanje regulacionih planova tamo gdje je potrebno. Planovi su da se do kraja sljedeće godine novi javni pozivi dočekaju sa urednom dokumentacijom, te aplikacijama za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju stambenih objekata za socijalno ugrožene rome u Tuzli, poručeno je iz Udruženja.

Vezane vijesti

TUZLA