10.5 C
Tuzla
20.04.2024.

Likovna radionica u avliji Džindijske džamije u Tuzli

Zahvaljujući magistrici religijske edukacije Ahmedini Purković i profesorici likovne umjetnosti Borki Jokić, danas je u avliji Džindijske džamije u Tuzli organizovana likovna radionica.

Radionica je organizovana u povodu Dana džamija, a učešće je uzeo 21 učenik i učenica iz osnovnih škola Novi Grad, Sjenjak i Slavinovići.

– Na časovima islamske vjeronauke imamo referate o džamijama, a pošto u ovoj generaciji učenika imamo jako talentovanih slikara, koji pohađaju Školu slikanja kod profesora Fikreta Jahića, odlučili smo se na organizaciju jedne ovakve radionice. Učenici se koriste različitim tehnikama crtanja ili slikanja. Želimo da slike koje su nastale na ovoj radionici uvrstimo u kolektivnu izložbu na Maktepskoj akademiji koja će se održati 4. juna u BKC-u – kaže magistrica Ahmedina Purković.

Talentovana Amina Šehić imala je samostalne izložbe, a današnjoj radionici se odazvala nakon poziva profesorice Borke Jokić.

– Drago mi je što danas slikamo Džindijsku džamiju zato što se ona smatra jednom od najstarijih džamija u BiH i drago mi je što njena ljepota nije zaboravljena – kaže Amina Šehić.

Iman Mušanović od augusta prošle godine pohađa Školu slikanja kod profesora Jahića.

– Veoma sam sretna što sam dio današnje radionice i što imamo priliku da kroz umjetnički izražaj spojimo umjetnost, historiju i vjeru – kaže Iman Mušanović.

Učenice i učenici tuzlanskih osnovnih škola uživali su u druženju koje će im, kako ističu, ostati u trajnom sjećanju.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA