25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Ljeto u BiH se nastavlja, do srijede sunčano i toplo

Ljeto u septembru se nastavlja. Pod utjecajem polja povišenog atmosferskog pritiska s centrom smještenim nad centralnom i istočnom Europom, u našoj zemlji se do 16.09. zadržava sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, dok će danju biti vruće, istakao je Nedim Sladić, meteorolog Face TV. Sladić dodaje da će jedino na jesen podsjećati jesu svježija jutra koja će po kotlinama i uz riječne tokove biti maglovita.
U prognoziranom periodu jutarnje temperature kreću se od 14 do 19, na jugu do 24, a dnevne od 28 do 33, na jugu do 36 °C.
Temperature zraka u narednom periodu su iznad višegodišnjeg prosjeka 1981-2010, naročito u naredna 3-4 dana.
Kada je u pitanju promjena vremena i dalje su upitnici prisutni u periodu iza 17.09. kuda će se svježiji zrak sa sjeveroistoka preliti, budući da se prema istočnom dijelu Atlantika približava ostatak vantropskog sistema koji će presuditi daljnji razvoj sinoptike nad Europom. Ono što je izgledno jeste da će se narušiti utjecaj polja povišenog atmosferskog pritiska te će početi njegovo slabljenje.
Po trenutnim izračunima, zahlađenje je nešto izraženije na prognoznom modelu ECMWF, nego na GFS, budući da je položaj fronte na ECMWF smješten dosta južnije.
Ipak, iako dođe do nešto izraženijeg zahlađenja, na oba modela vjerovatnoće su velike da će biti prolaznog i kratkotrajnog karaktera, s temperaturama zraka bliže prosječnim vrijednostima i s ne previše padavina, budući da je porast atmosferskog pritiska vidljiv ponovo krajem 2. i početkom 3. dekade mjeseca.
Vrijednih spomena padavina i dalje, kako se čini, nema, dodao je Sladić.

Vezane vijesti

TUZLA