16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Ljubuški Outdoor Festival uz vodopad Kravica okuplja preko 670 učesnika iz BiH

Vodopad Kravica kod Ljubuškoj je u 2019. godine posjetilo preko 300 hiljada gostiju u vidu jednodnevnog izleta jer mnogi nisu znali za ostale ljepote toga kraja što ove godine nastoji promijeniti Ljubuški Outdoor Festival koji se održava od 28. do 30.maja.

 

Festival se održava po prvi put i tokom trodnevne manifestacije kroz jedinstvo sporta, zdravog života, zabave, pozitivnog duha i svijesti o očuvanju prirode okuplja preko 670 učesnika iz BiH u prekrasnom ambijent vodopada Kravica.

Prvi festival koji na samom zapadu Hercegovine nakon pojave pandemije kroz razne sadržaje promovira prirodne ljepote svečano je u Ljubuškom otvorio gradonačelnik toga grada Vedran Markotić, kazavši kako je ponosan na ovaj događaj i kako se nada da će postati tradicija jer Ljubuški ima sve pretpostavke za razvoj outdoor turizma.

 

 

Ideja za organizaciju ovog Festivala po njegovim riječima se rodila 2019. godine, ali se ranije nije mogla relizovati zbog situacije izazvane pojavom koronavirusa, koji je utjecao na sve segmente života pa tako i na aktivni turizam koji ovaj festival promoviše.

“U 2019. godini smo imali na slapovima Kravice preko 300 hiljada posjetitelja, a primijetili smo da ti ljudi dolaze samo na jednodnevne izlete i ne znaju za sve ostalo, što Ljubuški nudi. Tako se rodila ideja da kroz Outdoor Festival pokažemo šta sve imamo i da to nije samo za jednodnevne izlete, nego da Ljubuški nudi puno više. Nadamo se da sa ovim festivalom i vrijeme pandemije prolazi i da ćemo naredne godine imati veliki broj posjetitelja koji će zbog outdoor aktivnosti dolaziti u naš grad”, kazao je gradonačelnik Markotić i poželio svim posjetiteljima da uživaju u ljepotama Ljubuškog, te posjete mjesta za koja možda nisu ni znali do sada.

Predsjednik organizacijskog odbora ovog festivala Ante Ilić ističe kako je ideja cijele priče da se brendira Ljubuški i predivni krajolik prema čemu je napravljen i cijeli koncept festivala.

“Volim uvijek reći da je ova ideja nastala u trenutku kada su se za to stvorile prilike, odnosno ljudski resurs koji je ključan u svemu. Pojavile su se naše udruge poput BK Ljubuški, Paragliding Ljubuški, Hrvatski atletski klub Ljubuški, GSS Stanica Ljubuški, Foto klub Fokus koji su nosioci projekta, uz JP Parkovi”, objašnjava Ilić.

Naglasio je da se tokom tri dana Festivala uz vodopad Kravica održava Outdoor sajam gdje se posjetitelji mogu upoznati sa prirodnim ljepotama i outdoor udruženjima, te klubovima koji godina doprinose brendiranju Ljubuškog, te s ponosom predstavio detaljan program Festivala.

“Imamo tri trkačke utrke, dvije biciklističke i paraglajding takmičenje”, kaže Ilić navodeći kako najveće zanimanje izazva takmičarski program koji se održava u subotu i nedjelju.

Tako će se danas održati polumaraton u dužini od 21,1 kilometar na relaciji od “Dva slapa” od Koćuše do Kravice, dok do istog cilj druga utrka od 10,4 kilometra polazi od rimskog vojnog logora Gračine, a utrka od jednog kilometra kod vodopada Kravica rezervisana je za djecu.

Takom dana je planirano paraglajding takmičenje, a u nedjelju dvije biciklističke utrke, nakon čega će uz dodjele nagrada najboljima manifestacija zatvoriti, a kako organizatori poručuju trajno će ostavit otvorena vrata za domaće i strane turiste u ta kraj.

Da ovaj festival ima ogromne mogućnosti smatraju i stručnjaci iz područja turizma koji su nakon otvaranje ove manifestacije u Ljubuškom održali predavanje na temu “Aktivni turizam”.

Istaknuto je kako svaki grad i svaka sredina ima neke svoje potencijale, a Ljubuški ima umjerenu mediteransku klimu sa 2.300 sunčanih dana tokom godine, ogromne prirodne resurse i bogatu kulturno povijesnu baštinu. Uz sve to je granični grad s Evropskom Unijom, što je od velike važnosti u turizmu, zbog čega smatraju da ovaj festival može biti prekretnica za turizma u tom kraju.

Prvi Outdoor Festival u Ljubuškom koji pretendira postati tradicija održava se od 28. do 30. maja uz bogate popratne sadržaje među kojima je zabavno muzički program, uz podršku Grada Ljubuškog i Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH.

RTV Slon/Klix.ba

Vezane vijesti

TUZLA