7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

Lokalni izbori 2020 – Sutra ujutro počinje izborna šutnja

Centralna izborna komsija BiH (CIK) podsjeća da period izborne šutnje počinje u subotu, 14. novembra u 7.00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do nedjelje, 15. novembra ove godine do 19.00 sati.

– U skladu sa članom 7.4 stav (1) Izbornog zakona BiH u periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima i kandidatima na listama pripadnika nacionalnih manjina zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima što uključuje, ali se ne ograničava samo na sljedeće: održavanje skupova u cilju izborne kampanje; izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače; korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače; korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces – navode iz CIK-a.

Pod domaćim i međunarodnim sredstvima komunikacije, kako su dodali, podrazumijevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona itd.

– U skladu sa članom 16.11 stav (1) Izbornog zakona BiH u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju – saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.

Vezane vijesti

TUZLA