10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Lončar: Prekvalifikacija je posljedica obrazovnog sistema i potrebe tržišta rada

Direktorica Federalnog Zavoda za zapošljavanje Helena Lončar ocijenila je u utorak kako je prekvalifikacija odraslih osoba u BiH i FBiH nastala kao posljedica obrazovnog sistema i potrebe za kvalitetnijom radnom snagom čija je potreba iskazana ne samo kod nas nego i Evropi.

”Poslodavci traže radnu snagu koja će nakon završenog školovanja odmah ući u tržište rada sa svim potrebnim kvalifikacijama. S obzirom na to da nemamo takvo stanje, javila se potreba da se radna snaga koja je u evidenciji kao nezaposlena, osposobi za tržište rada”, izjavila je Lončar uoči konferencije “Obrazovanje odraslih za potrebe BiH tržišta rada” koja je održana u Mostaru.

Fondacija Helvetas BIH Moja Budućnost (FHMB), zajedno s Federalnim zavodom za zapošljavanje te privrednim komorama Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona, implementira projekt “Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih” koji ima za cilj da kroz obuku odraslih za deficitarna zanimanja izgradi kapacitete komorskog sistema za obrazovanje odraslih osoba za potrebe tržišta rada, i pružanje nove usluge kompanijama članicama.

Po riječima direktorice Zavoda, cilj je prevesti osobu iz statusa nezaposlene u zaposlenu, a da bi joj se pomoglo u tom procesu onda se, između ostaloga, radi i na prekvalifikaciji i osposobljavanju.

Pritom je naglasila kako je najtraženija radna snaga u oblasti građevinarstva, IT industrije, turističkom sektoru te prijevozu.

”Širok je spektar zanimanja gdje se traži stručnost i osposobljenost, a projekti i aktivnosti koji idu u tom smjeru otvaraju vrata nezaposlenim osobama i poslodavcima da riješe svoj problem”, kazala je direktorica Zavoda.

Po njezinoj ocjeni, brojke nezaposlenosti se u FBiH, odnosno u BiH, smanjuju. Naime, njihova prošlogodišnja anketa pokazala je da je čak 52 posto poslodavaca izrazilo potrebu za dodatnom radnom snagom.

Na konferenciji su prezentirani dosadašnji rezultati projekta, od istraživanja potreba tržišta rada i pripreme novih programa obuke, odnosno standarda u obuci odraslih.

Imajući u vidu da je obrazovanje odraslih zakonski regulirano na nivou FBiH, odnosno na nivou Republike Srpske, u okviru projekta je pripremljena i “Analiza oblika, organizacije i pravnih aspekata obrazovanja odraslih u Kantonu Sarajevu, Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Republici Srpskoj”.

Halko Basarić, voditelj ovog projekta Fondacije Helvetas BiH Moja Budućnost smatra kako programi dodatnog zapošljavanja i prekvalifikacije nisu usklađeni s tržištem rada.

”Analiza je pokazala da se u suštini u četiri kantona dosta razlikuje zakonodavni okvir”, kazao je on i dodao kako zaključci idu u smjeru da je potrebno uključiti privatni sektor te izvršiti revidiranje zakonodavnog okvira kako bi obrazovni sistem bio usklađeniji s potrebama tržišta rada.

Basarić navodi kako se projekt fokusira na mlade osobe do 35 godina starosti, međutim, ističe, da kad je kompanija u potrebi za radnom snagom onda starosna dob nije ni bitna, nego vještine i znanja koju osoba ima, te da poslodavce čak ne zanima ni zanimanje već skup znanja, vještina i kompetencija koju nezaposleni ima.

Predsjednica Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Dijana Babić tvrdi, pak, da projekte nastoje prilagoditi potrebama tržišta rada.

”Radi se revizija i kada se ukaže potreba za drugim zanimanjima ide se i s izmjenom nastavnog plana i programa, što rade eksperti iz pedagoškoga zavoda”, dodaje ona i navodi primjere gdje je ta izmjena urađena kao što su zanati krojača i zavarivača, a sada i plastičara.

Konferencija je pružila i priliku za diskusiju i donošenje zaključaka od relevantnih aktera u segmentu obrazovanja odraslih za potrebe tržišta rada.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA