12 C
Tuzla
12.04.2024.

Magazin ”Tačka”: Ko je najveći ”krivac” za izmjene Izbornog zakona BiH?

Iako, u političkom smislu, izbori u Mostaru baš i nemaju direktnog dodira sa predizbornom groznicom i retorikom u TK, indirektno, njihove refleksije itekako se tiču cijele Bosne i Hercegovine. Ili bi trebalo da se tiču.

No, nekako u čitavoj toj refleksiji, koja podrazumjeva i izmjene Izbornog zakona, uvijek se priča u kontekstu jednog enititeta a ne države. Okidač za novi dogovor, naravno, opet pod uticajem međunarodne zajednice, bila je presuda Suda u Strazburu u procesu “Baralija protiv BiH”, gdje je sud po tužbi Mostarke Irme Baralije, utvrdio kršenje ljudskih prava za građane najvećeg grada u Hercegovini, koji su posljednji put birali svoju lokalnu vlast daleke 2008. godine.

Irma Baralija je potpredsjednica Naše stranke, pa se opravdanim čini postaviti pitanje, je li izmjena Izbornog zakona u djelu koji se odnosi na održavanje izbora u Mostaru, „pobjeda“ poziconih stranaka, demokratije, građanskih prava, stranaca ili Naše stranke? Naša stranka nakon općih izbora 2018. godine i ukazanog povjerenja građana, zastupnike ima u Parlamentarnoj skupštini BiH, u Parlamentu Federacije, Skupštini Tuzlanskog kantona.

Pripadaju grupaciji građanskih, lijevo orijentiranih političkih opcija, no mogu li biti dugo tražena alternativa u dosadašnjem političkom meinstreamu Bosne i Hercegovine, pitanja su na koje odgovore tražimo u ovosedmičnom izdanju, političkog magazina „Tačka“.

Gost emisije je Zvjezdan Karadžin, član Glavnog odbora Naše stranke, predsjednik Kantonalnog odbora TK.

Emisija je na rasporedu u utorak u 21:10 sati u programu Telvizije Slon extra.

Vezane vijesti

TUZLA