2.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Mandić: Ako se ovako nastavi morat ćemo uvesti rigoroznije mjere

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić rekao je u razgovoru za televiziju N1 kako je epidemiološka situacija za sada na području FBiH još uvijek pod kontrolom. Istakao je i kako svaki dan imamo povećan broj zaraženih od Covida-19, kao i da kantonalni krizni stožeri još nisu uveli na kantonima neke restriktivnije mejre.

– Međutim, Vlada FBiH je jučer na sjednici usvojila informaciju o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji sa Covidom-19 sa devet zaključaka, među kojima je jedan od zaključaka da na području FBiH se može proglasiti stanje epidemije mada još uvijek kantoni nisu posegnuli za restriktivnijim mjerama iako su za to dobili ovlasti od Federalnog kriznog stožera – rekao je Mandić.

Da bi proglasio stanje epidemije na području Federacije, Mandić kaže da mora dobiti mišljenje Zavoda za javno zdravstvo, Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva financija, Ministarstva pravde.

– Kantoni mogu rigorozne mjere proglasiti na osnovu epidemiološke situacije. Ako se drastično poveća broj zaraženih, što još uvijek nije slučaj, odnosno nemamo drastično povećanje na području cijele FBiH, ali ako se ovako nastavi, mi ćemo imati situaciju gdje ćemo morati uvesti rigoroznije mjere – rekao je Mandić.

Kaže kako su građani živjeli tri mjeseca u nekim restriktivnim mjerama, ali “ništa se nismo naučili”.

– Čim je ukinuto stanje nesreće, ljudi su se počeli ponašati kao da nije bilo ništa. Svaki dan slušam neodgovorne pojedince koji kažu da je ovo izmišljeno, da im se ograničava sloboda. Naravno da se ograničava, ali ako doživimo scenarij kao u susjednim zemljama, onda ćemo imati veliki broj mrtvih – naglasio je federalni ministar zdravstva Mandić u razgovoru za N1.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA