22.8 C
Tuzla
29.09.2022.

Mašović s predstavnicima Vlade i OS UK o nastavku podrške OSBiH

Vojna delegacija Oružanih snaga BiH koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović, od 12. do 17. jula boravi u službenoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tom prilikom održan je susret sa zvaničnicima Vlade i Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, a među njima sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva admiralom sir Tony Radakinom, specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Sir Stuartom Peachom, zamjenicima načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva generalpukovnikom Charlesom Walkerom i general majorem Alastair Smithom.

Bila je ovo prilika za razgovore o trenutnoj bilateralnoj saradnji između Oružanih snaga BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, integracijskom procesu BiH u NATO i EU, te razmjeni mišljenja i stavova u pogledu na trenutne sigurnosne i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet, ali i u velikoj mjeri Bosna i Hercegovina i njene oružane snage.

Tokom susreta, bilo je riječi o mogućnostima jačanja i unapređenja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, te provođenja projekata modernizacije i poboljšanja kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Sagovornici su iskazali spremnost za nastavkom pružanja potrebne podrške OS BiH, posebno u oblasti školovanja i obuke pilota. Razgovaralo se i o pružanju podrške u oblastima protivzračne odbrane, zračne mobilnosti i protivoklopnih sistema.

U okviru posjete, general Mašović je 13. i 14. jula 2022. godine prisustvovao na Konferenciji o saradnji zračnih snaga o globalnim klimatskim promjenama u Londonu, gdje su učešće uzeli lideri i predstavnici iz oblasti zrakoplovstva i svemirskog istraživanja, te održali obraćanja i prezentacije o izazovima i prijetnjama u predmetnim oblastima, te načinu pripreme i podizanja sposobnosti Oružanih snaga u odgovoru na iste.

Kako je planirano, general Mašović će prisustvovati i na vojnom aeromitingu “Royal International Air Tattoo“, koji se od 14. do 17. jula 2022. godine održava u bazi britanskog Kraljevskog zrakoplovstva Fairford u UK.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored generalpukovnika Senada Mašovića, nalazi se i vojni ataše BiH u UK brigadir Nebojša Janković i lični pomoćnik načelnika ZŠ OS BiH pukovnik Asmir Sarajlić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

POSLJEDNJE DODANO