25.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Mašović: Ulazak BiH u NATO donosi prosperitet

Veoma je važno shvatiti da su reforme neophodne, da su promjene neophodne, te da  moramo prihvatati reforme kako bismo izgradili napredno društvo koje će biti spremno pravovremeno reagovati na svjetske izazove, izjavio je načelnik Združenog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Stoga, smatra on, Program reformi BiH je važan sa više aspekata. Prije svega, sadržaj Programa reformi je namijenjen cjelokupnom bh. društvu, a njegova implementacija omogućava prilagođavanje različitih segmenata društva razvijenim društvima, odnosno otvara mogućnost stvaranja jednog pros-peritetnijeg društva.

– Ovaj Program reformi trasira put BiH ka najmoćnijoj svjetskoj vojno-političkoj organizaciji. Veoma je bitno razviti svijest kod svih građana da bi ulazak BiH u NATO donio, prije svega, ekonomski, a onda socijalni i sigurnosni prosperitet. Time bi se značajno ojačala međunarodna pozicija BiH, te se stvorile pretpostavke za usklađivanje različitih propisa sa EU i olakšalo ostvarenje drugog imperativa za BiH – pristupanje Evropskoj uniji – kazao je Mašović.

S obzirom na to da su Oružane snage BiH dio sveukupnog bosannskohercegovačkog društva, onda je jasno da je Program reformi BiH izuzetno važan i za odbrambeni sistem.

– Pri tome, važno je istaći da nijedne snage, pa tako ni OSBiH, nisu imune na sigurnosne izazove kako regionalnog tako i svjetskog karaktera. Stoga, reforme zauzimaju veoma važno mjesto i one su normalna pojava u odbrambenim sistemima širom svijeta. One se ne dešavaju samo usljed društveno-političkih promjena već i zbog sve većeg i raznovrsnijeg spektra prijetnji na koje nisu imuni ni izuzetno organizovaniji, bogatiji i visoko efikasniji i uređeniji odbrambeni sistemi. Želim jasno reći da realizacijom Programa reformi Bosna i Hercegovina ima šansu da se nađe u društvu visoko razvijenih zemalja NATO-a, a samim time bi i OSBiH došao u poziciju da potpunije ostvari i iskoristi jedan široki spektar benefita koje pruža članstvo u ovakvom savezu. Pod ovim, prije svega, podrazumijevamo mogućnost usvajanja dodatnih vještina, sposobnosti, korištenja visoko sofisticirane opreme, ali možda i najvažnije od svega mogućnost ravnopravnog učešća u procesu odlučivanja te pripadanje sistemu Kolektivne odbrane kao garanta jačanja sigurnosnog ambijenta u BiH – rekao je, između ostalog, generalpukovnik Mašović, prenosi Fena.

Vezane vijesti

TUZLA