17.8 C
Tuzla
12.04.2024.

Međunarodna akcija kodnog naziva ”Kajak” usmjerena na borbu protiv krijumčarenja migranata

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH – (SIPA),  u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal R Srbije i policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a R Srbije, realizovali su akciju kodnog naziva „Kajak“, u kojoj su na području Bratunca lišena slobode dvije osumnjičene osobe. U ovoj akciji, do sada, na području obje države lišeno je slobode 9 osumnjičenih osoba. Tokom rada na predmetu podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Evrope – SELEC.

Tokom akcije, policijski službenici SIPA-e su na području Bratunca lišili sobode dvije osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prebacivanja ileganih migranata iz R Srbije u BiH i dalje prema zemljama EU, počinili krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz člana 189a. KZ-a BiH.

Izvršenim pretresom privremeno su oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz o izvršenju krivičnih djela u krivičnom postupku.

Radi se o istrazi Tužilaštva BiH protiv lica osumnjičenih da su u sadejstvu sa osobama iz Srbije organizovali krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata sa područja Srbije, preko vodene granice na rijeci Drini na teritoriju BiH, čime se značajno ugrožava sigurnost i usložnjava situacija sa ilegalnim migrantima u BiH.

Rad na operativnoj akciji “Kajak” se nastavlja.

Vezane vijesti

TUZLA