17.8 C
Tuzla
25.09.2022.

Međunarodni dan gluhih i nagluhih

Povodom Međunarodnog dana gluhih i nagluhih, ombudsmeni ističu važnost podizanja svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih i nagluhih osoba i pozivaju vlasti da daju svoj doprinos unapređenju društva i kvaliteta života gluhih i nagluhih osoba u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, ombudsmani pozivaju gluhe i nagluhe osobe da se obrate instituciji Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine u slučaju kršenja prava i sloboda.

“Osobe s invaliditetom, a time i gluhe i nagluhe osobe, često se suočavaju s diskriminacijom i često nemaju ravnopravan položaj s ostalim članovima društva”, dodali su ombudsmani podsjetivši da je prema popisu stanovništva iz 2013. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine registrovano 42.221. lica sa oštećenjima sluha, dok je u Republici Srpskoj registrovano 26.055 osoba.

Međunarodni dan gluhih i nagluhih obilježava se odlukom Svjetske federacije gluhih iz 1958. godine posljednje subote u septembru, a kasnije je dan produžen na “sedmicu”, pa se posljednja sedmica u septembru obilježava kao sedmica posvećena gluhim i nagluhim osobama.

POSLJEDNJE DODANO