3.9 C
Tuzla
30.11.2022.

Mehić: Penzioneri ne žive nego preživljavaju

Penzioneri u Federaciji BiH 25. oktobar obilježavaju kao svoj dan, a po riječima predsjednika Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Redže Mehića, danas je malo razloga za slavlje.

Na današnji dan prije 25 godina penzioneri u Federaciji BiH su putem protesta na kojima je sudjelovalo oko 100.000 penzionera, izrazili svoje nezadovoljstvo, ukazali su na težak materijalni položaj, neadekvatnu zdravstvenu zaštitu i loš odnos vlasti prema njima.

Mehić je ocijenio kako do danas nije bilo značajnijeg napretka za penzionere.

– Kompletna politička i ekonomska situacija u društvu direktno se reflektira na ovu populaciju. Dijelimo sudbinu društva u vrlo specifičnim okolnostima, a imajući u vidu stepen inflacije kakav jeste i svakodnevno divljanje cijena, te visine penzija, može se mirne duše reći da penzioneri ne žive nego preživljavaju – kazao je Mehić.

Savez, inače, broji oko 198.000 aktivnih članova, odnosno oko 70 posto populacije penzionera koji primaju penzije preko Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Najniža penzija u FBiH iznosi 424 marke ali, po Mehićevim riječima, postoje i niže, tv. srazmjerne penzije (koje se ostvaruju u dvije države), koje prima oko 60 posto penzionera.

Mehić je podsjetio da je Savez 1. juna uputio Vladi FBiH zahtjev za povećanjem najniže penzije, kao i svih drugih penzija.

Također, zatraženo je od Federalne vlade da se na razini FBiH i županija osmisli plan ekonomske i socijalne pomoći toj populaciji, jer, kako kaže Mehić, nema tog postotka povećanja penzija koji bi zadovoljio budući da cijene stalno rastu.

Podsjetio je da je u julu Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio zaključak kojim je naloženo Vladi FBiH da poveća za najmanje 5 posto najniže penzije, a ovih dana pokrenuta je inicijativa da se ide na povećanje tih najnižih penzija.

– Mi u rukovodstvu Saveza smatramo da to nije dovoljno, jer ako se budu povećavale samo najniže penzije onda ćemo i mi ostali doći u zonu najnižeg primanja penzije. Tražimo da se povećaju sve penzije osim maksimalnih, jer inflacija i rast cijena pogađa sve – poručio je Mehić, napominjući kako će biti ustrajni u svojim zahtjevima.

Nije samo visina penzija ono što muči građane u trećoj životnoj dobi. Pored penzija jedna od najvažnijih stvari za penzionere je zdravstvena zaštita.

– Da je zdravstvena zaštita u Federaciji BiH skupa i neefikasna pokazalo se najbolje u vrijeme epidemije koronavirusa kada su na površinu izašle sve negativnosti. Zbog toga je smrtnost penzionera povećana na 7 posto, a tolika nije bila od 1997. godine otkako postoji Savez – kazao je Mehić.

Po njegovim riječima, slabost zdravstvene zaštite ogleda se i u tome što izuzetno dugo treba čekati na kompleksnije preglede, lijekovi su najskuplji u regiji, a veliki dio tih lijekova nije na esencijalnim listama.

– Kada doktor penzioneru propiše lijek on može da bira između lijeka i hljeba, i vjerujte, bira lijek – kazao je Mehić.

U Savezu smatraju da je potrebna reforma u zdravstvu i da nema potrebe za tolikim županijskim zavodima zdravstvene zaštite koji, ustvrdio je Mehić, predstavljaju skup i neefikasan državni aparat.

POSLJEDNJE DODANO