4 C
Tuzla
25.02.2024.

Memorijalni centar – Prikupljeno više od 350 ličnih predmeta žrtava genocida

Tim Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari predvođen Azirom Osmanovićem prikupio je više od 350 ličnih predmeta žrtava genocida, kroz nešto više od pola godine terenskog rada i komunikacije s porodicama žrtava genocida.

Radi se o aktivnostima koje predstavljaju osnovu za stvaranje značajnog arhiva muzejske zbirke i buduće velike izložbe koja će moći obuhvatiti priče koje ti predmeti nose.

Osmanović ističe važnost, za Memorijalni centar, Projekta prikupljanja ličnih predmeta.

– Predmete prikupljamo od članova porodica žrtava i tako što obilazimo značajne lokacije kroz koje su grupe ljudi prolazile, tokom genocida ili boravile na tim mjestima određen broj dana ili mjeseci. Kreiramo digitalnu izložbu, od prikupljenih ličnih predmeta žrtava genocida. Zbog ograničenja s organizacijom uobičajenih izložbi za posjetioce i zbog situacije s koronavirusom, na taj način želimo prikazati dio našeg rada na tom projektu – napominje Osmanović.

Dio izložbe bit će prikazan kroz komunikaciju putem društvenih mreža, ali Osmanović poručuje da je važno sačuvati privatnost onih koji su donirali predmete i zadržati bliskost stvarnog susreta s tim materijalima u samom Memorijalnom centru. Zbog toga, kako kaže, očekuje da će se prikupljanje nastaviti i da će taj projekt rasti.

– Sad možemo reći da smo zaokružili jednu cjelinu aktivnosti, spoznali ključne izazove i razvili dobre prakse. No, naš rad se nikad ne završava. Sve pokrenuto uvijek ima nastavak, u traganju za pričama onih koje smo izgubili u genocidu – zaključuje Osmanović, saopćio je Memorijalni centar Potočari.

Upućen je poziv svima koji posjeduju lične predmete nekoga od bližih srodnika, ubijenih u genocidu, da ih ustupe na trajno čuvanje, a sve u namjeri da se sačuva kultura sjećanja na genocid.

Izložbu realiziraju Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC).

Vezane vijesti

TUZLA