15 C
Tuzla
24.02.2024.

Memorijalni centri u Kigaliju i Srebrenici spremni za veću saradnju

Organizacija „Aegis Trust“, zadužena za upravljanje Memorijalnim centrom Kigali u Ruandi, koji je posvećen istraživanju i sjećanju na genocid nad Tutsima, sutra će, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, realizirati online diskusiju „Od Kigalija do Srebrenice: Kako se sjećamo genocida?“ (Registracija: https://bit.ly/3jgh7M0).

„Godinama su naši zaposlenici imali priliku da učestvuju na seminarima i programima gdje bi se susretali, imali smo čak i posjete iz Ruande. Međutim, ono gdje smo zaostajali bila je zvanična saradnja dvije institucije, i to želimo sada promijeniti. Zanimljivo, to je sve nekako krenulo tako što je Memorijalni centar Srebrenica obilježio 26 godina od Kwibuke, genocida nad Tutsima, a onda je do nas stigao video „Aegis Trusta“ sa njihovom porukom saosjećanja za Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – 11. jula. Mislim da smo predugo čekali na ovo, ali nikad nije prekasno za iskorak“, kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Suljagić je pozvao sve zainteresirane da se uključe u online diskusiju zakazanu za nedjelju (19.7.) u 20:00 sati.

„Važno je da pokažemo interes za saradnju, ali je još važnije da naši prijatelji u Ruandi razumiju da osjećamo njihovu bol i da želimo saznati više. Lekcije iz genocida u Ruandi i Bosni su često učene nekako razdvojeno. Vrijeme je da te teme povežemo, važno je, i zbog očuvanja vrijednosti koje nosi međunarodno krivično pravo i trajna borba slobodnog svijeta protiv nekažnjivosti genocida“, zaključio je Suljagić.

Vezane vijesti

TUZLA