15.5 C
Tuzla
07.07.2022.

“Merhamet” u 2022. godini obezbijedio 155 stipendija za učenike iz socijalno ugroženih porodica u cijeloj BiH

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” obezbijedilo 86 stipendija učenicima osnovnih i srednjih škola iz socijalno ugroženih porodica. Stipendijama iz “Merhametove” Fondacije “Edah Bećirbegović obuhvaćeni su učenici na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Godišnja stipendija za učenike srednjih škola iznosi 750, a za učenika osnovnih škola 500 KM.

Na osnovu odluke “Merhametove” Komisije za dodjelu stipendija, učenicima osnovih škola dodijeljene su 64 stipendije, a učenicima srednjih škola 22. 

– Zadoljstvo nam je što smo ove godine uspjeli stipendirati sve učenike koji su se prijavili na “Merhametov” konkurs i što nikoga nismo morali izostaviti. “Merhamet”, zahvaljujući Fondaciji “Edah Bećirbegović”, od 2011. godine pomaže školovanje djecu iz socijalno ugroženih porodica i to je jedan od najznačajnijih “Merhametovih” projekata – kazao je predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac tokom podjele stipendija koja je danas upriličena u prostorijama „Merhametove“ Narodne kuhinje „Imaret“ u Tuzli.

Za područje Republike Srpske “Merhamet” je ove godine obezbijedio stipendije za 44 učenika, 28 osnovaca i 16 srednjoškolaca, i to na području Doboja, Vukosavlja, Teslića, Bosanskog Novog (Novi Grad), Dervente, Prijedora, Kotor Varoša, Gradiške, Zvornika, Višegrada, Bosanske (Kozarske) Dubice, Kostajnice, Skender Vakufa (Kneževo), Bratunca i Međeđe.

Za područje Federacije BiH obezbijeđene su 42 stipendije i to za 36 učenika osnovnih i šest učenika srednjih škola na području Tomislavgrada, Jajca, Banovića, Kaknja, Maglaja, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Gradačca, Gornjeg Lukavca, Travnika i Goražda,

– Potrudili smo se da podjelu „Merhametovih“ stipendija organiziramo u Tuzli, Sarajevu i Banjoj Luci, kako bismo poštedjeli djecu bespotrebih putovanja – kazao je Vrbanjac.

Inače, „Merhametova“ Fondacija za stipendiranje učenika osnovnih i srednjih škola nosi ime bivšeg predsjednika HO „Merhamet“ MDD, rahmetli Edaha Bećirbegovića.

Podsetimo, početkom aprila „Merhamet“ je podijelio 42 stipendije jetimima sa područja Banovića, Kaknja, Maglaja, Tešnja, Zavidovića, Zenice i Zvornika. Ukupan iznos stipendija iznosio je 10.786 KM. Te stipendije obezbijedila je “Merhametova” parterska organizacija Bosansko Kanadsko Humanitarno Društvo iz Toronta.

U ovoj godini “Merhamet” stipendira i 27 djece, a stipendije je obezbijedio “Merhamet” Njemačk. Tako je “Merhamet” u ovoj godini obezbijedio ukupno 155 stipendija.

POSLJEDNJE DODANO