11 C
Tuzla
23.02.2024.

Merkel: “Strateški je interes” integracija zapadnog Balkana u EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da se, iz strateških razloga, šest država zapadnog Balkana smatraju budućim članicama Evropske unije.

Nakon virtualne konferencije o zapadnom Balkanu, Merkel je izjavila novinarima, aludirajući na uticaj Rusije i Kine, ne pominjući ih, da je „u interesu Evropske unije da promovira proces ovdje“.

Kazala je da je snažnija regionalna saradnja promovirana od 2014. već ostvarila prvi uspjeh – sporazum o roamingu koji je upravo stupio na snagu.

Sastanku su prisustvovali šefovi vlada Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

– Naš vrhunski prioritet je da ubrzamo agendu širenja članstva na regiju i da pomognemo partnerima sa zapadnog Balkana da provedu reforme potrebne za evropski put – izjavila je Von der Leyen.

Tokom video konferencije francuski predsjednik Emmanuel Macron „veoma je jasno“ izrazio podršku evropskoj perspektivi šest država, naglasila je Merkel.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA