4 C
Tuzla
17.04.2024.

Ministar obrazovanja TK: Nema potrebe za prelaskom na online nastavu

Pogoršanje epidemiološke situacije u cijeloj zemlji ponovo je dovelo do zatvaranja vrata u školama u pojedinim kantonima. Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, za sada nema naznaka da će se preći na online nastavu jer, kako tvrdi resorni ministar, škole ne predstavljaju rizična mjesta za djecu.

Prema informacijama kojima mi raspolažemo u svim osnovnim i srednjim školama se poštuju sve preporuke i naredbe Kantonalnog i Federalnog kriznog štaba. Iz dana u dan se pogoršava situacija ali poštuju se mjere i škole zaista predstavljaju jedno od najsigurnijih mjesta za našu djecu za nastavno i nenastavno osoblje. Mi sebi trebamo postaviti pitanje gdje su djeca poslije završene nastave, ističe Elvis Baraković, ministar obrazovanja TK.

Mali broj školskih ustanova je bio u dovoljnoj mjeri pripremljen na novonastalu situaciju u tehničkom ali i u profesionalnom smislu, stoga je za očekivati slabije školske rezultate kod učenika. Online pristup izvođenju nastave teško može zamijeniti živu riječ.

Poštujući sve ove mjere za sad nema nikave potrebe za prelaskom na online nastavu. Prelaskom na online nastavu, tu se slažu i nastavnici i roditelji, a i sama djeca, se zaista izgubilo na obrazovanoj, a i na odgojnoj komponenti, poručuje Baraković.

U saradnji sa Pedagoškim zavodom, Ministarstvo obrazovanja  svakodnevno  prikuplja podatke i o broju zaraženih u svim osnovnim i srednjim školama. Resorni ministar tvrdi da za sada nemaju informacije o povećanju broja slučajeva zaraze kod učenika i nastavnog osoblja.

Prema  informacijama koje imamo od prošle sedmice od ukupno 51 000 učenika, 16 je pozitivno na korona virus, a od 5000 nastavnog osoblja imamo 15 pozitivnih kolega, podaci su resornog ministarstva.

Iako je zatvaranje škola posljednja solucija, ministar ističe da će ipak raditi po preporukama Kantonalnog odnosno Federalnog kriznog štaba i da, ukoliko donesu drugačije mjere, ministarstvo će ih primijeniti.

 

Vezane vijesti

TUZLA