-4 C
Tuzla
08.12.2023.

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak posjetio Kalesiju

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Admir Hrustanović zajedno sa pomoćnikom za socijalnu i dječiju zaštitu Edinom Šestanom danas je boravio u Kalesiji gdje je održao radni sastanak sa sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem te Merimom Hasanović stručnom savjetnicom za normativno pravne poslove.

Tema radnog sastanka bila je rješavanje pitanja migranata koji prolaze kroz općinu Kalesija kao i pomoć u zbrinjavanju maloljetnika koji se nalaze u kolonama.

Iako je rješavanje pitanja migranata dužnost države Bosne i Hercegovine, naša dužnost kao Ministarstva je da vodimo računa o djeci koja ulaze na teritorij našeg kantona, a nalaze se među odraslim migrantima. Svjedoci smo da veliki broj migranata iz Zvornika ulazi na teritorij Kalesije i tu bi ih trebalo evidentirati, pregledati, a zatim slati prema migrantskim kampovima, kazao je ministar Hrustanović.

On ističe da postoji volja nevladinih humanitarnih organizacija da se ovo pitanje rješava u narednom periodu s obzirom da dolaze hladniji dani te veliki broj migranata dolazi sa povredama koje treba sanirati.

Prije nekoliko dana vezano za ovu problematiku održan je i sastanak sa direktorom Centra za socijalni rad Kalesija Selmirom Buljkićem gdje su ponuđena neka rješenja kako i na koji način da se pomogne ovoj populaciji stanovništva. Jedna od opcija je da se na entitetskoj liniji napravi prihvatna kancelarija gdje bi se migranti evidentirali i gdje bi bio zaposlen socijalni radnik koji bi radio te poslove rekao je pomoćnik ministra Edin Šestan.

Prema riječima sekretara Organa uprave Muje Tosunbegovića, Općina Kalesija će pružiti svaki vid pomoći, ali prijem migranata i njihovo zbrinjavanje treba da bude na teritoriji Zvornika, odnosno blizu granice, a ne duboko u teritoriji Federacije BiH.

Mi smo imali sastanak sa predstavnicima UNHCR-a i OSCE-a i njihova zamisao je da opreme preostorije u Kalesiji gdje će evidentirati migrante, pružiti im pomoć pa iste slati dalje prema migrantskim centrima, mi smo svoj stav kazali da želimo da se tim ljudima pomogne ali odmah kada pređu granicu na Drini, dakle u manjem entitetu. Migranti nisu samo problem Federacije, nego cijele države, istakao je Tosunbegović.

U narednom periodu trebao bi biti održan i sastanak predstavnika Ministarstva, premijera Vlade TK kao i načelnika Kalesije sa predstavnicima UNHCR-a i OSCE-a na kojem će se također govoriti o ovim pitanjima.

Vezane vijesti

TUZLA