10 C
Tuzla
27.02.2024.

Ministri Podžić i Tanner: Obuka bh. kadeta težište bilateralne saradnje

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas u Sarajevu u službenu posjetu ministricu odbrane Republike Austrije Klaudiju Tanner s kojom je razgovarao o radu na zajedničkim projektima te o unapređenju bilateralne saradnje.

Ministrica Tanner kazala je da je izabrala BiH kao prvu zemlju u kojoj će posjetiti austrijske trupe, jer smatra da Austrija ima veoma dobre odnose sa susjedima na Balkanu, a naročito u BiH.

Smatra da je zapadni Balkan vrlo bitan za Austriju, te je poručila da prate situaciju te da su vojno prisutni.

Zahvalila je na podršci koju BiH pruža austrijskom kontingentu EUFOR-a, te je istakla da BiH i Austriju vežu posebni odnosi, što se odražava i na organiziranje različitih operacija u različitim oblastima.

– Težište naše bilateralne saradnje je obuka bh. kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji gdje trenutno boravi 18 bh. kadeta. Obuka se odvija jako dobro i rečeno mi je da je učinak koji ostvaruju ti kadeti jako dobar – istakla je ministrica.

Dodala je da austrijska savezna vojska podržava BiH i u drugim područjima kao što je nastavak obuke pripadnika OSBiH, skladištenje municije te razmjena instruktora.

Najavila je produbljivanje odnosa i jačanje saradnje radi savladavanja izazova kao u slučaju pandemije ili migracija stanovništva.

Ministar Podžić je istakao da Republika Austrija igra važnu ulogu u EU, zapadnom Balkanu i BiH te je dodao da je saradnja ta dva ministarstva za primjer ostalima.

Međutim, naglasio je da ih je pandemija ograničila te da su neke planirane zadatke odgodili, ali je najavio da će do kraja tekuće godine organizirati 20 aktivnosti u BiH i 25 u Austriji.

Podžić je posebno pohvalio saradnju u oblasti školovanja kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji na kojoj je do sada bilo 19 kadeta te je najavio i nastavak školovanja i nakon 2022. godine.

– Naša iskustva kažu da su ti ljudi izvrsni oficiri i predstavljaju fantastičnu vezu između te dvije države – kazao je Podžić.

Ministri te dvije zemlje danas su razgovarali i o radu EUFOR-a u BiH, zajedničkim aktivnostima na obilježavanju malog i lakog naoružanja, uništavanju neeksplodiranih vojnih sredstava, ali i mogućim misijama EU u koje bi se OSBiH mogle uključiti.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA